Au fost reţinute două grupări criminale specializate în atacuri tâlhăreşti

Au fost reţinute două grupări criminale specializate în atacuri tâlhăreşti

Ofiţerii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate în comun cu colaboratorii Comisariatului de poliţie din sectorul Buiucani al capitalei, au documentat timp de trei luni activitatea criminală a unui grup de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, toţi din raionul Hînceşti, actualmente, locuitori ai capitalei.

Ca rezultat al acţiunilor investigativ – operative, ofiţerii DCCO au identificat şi reţinut 9 membri ai acestui grup. Cercetările poliţieneşti au stabilit că fiecare din ei avea un rol bine determinat şi activau conform unei scheme. Din cei 9 suspecţi, erau formate mai multe grupuri. Fiecare grup îşi avea ţinta sa: unul era specializat în furturi de cazane, altul în furturi de aparataj şi aur, cel de-al treilea în furturi din automobile. După ce îşi adunau „averea” suspecţii comercializau bunurile sustrase pe piaţa neagră la preţ micşorat.

În cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliile persoanelor nominalizate, au fost depistate şi ridicate o mare parte din bunurile sustrase.

Până în prezent oamenii legii au stabilit, 11 furturi din locuinţe şi 8 furturi din automobile comise de această bandă.

Suspecţii sunt cercetaţi penal în baza art. 186 Cod Penal al RM „Furt”. Dacă Instanţa de Judecată va recunoaşte vinovăţia acestor persoane în comiterea infracţiunilor incriminate, acestea riscă să fie condamnaţi la privaţiune de libertate pe un termen de la 7 la 15 ani.

Cel de-al doilea grup de persoane este constituit din doi tineri, prieteni, ambii în vârstă de 19 ani, originari din satul Teleşeu, anterior judecaţi pentru furt. Indivizii pătrundeau în magazine alimentare şi sustrăgeau bani.

Potrivit angajaţilor Comisariatului general de poliţie din mun. Chişinău, în luna ianuarie 2010 aceştia au săvârşit mai multe atacuri tâlhăreşti asupra angajaţilor magazinelor alimentare din capitală.

Tipii aveau o metodă aparte de acţiune, ei pătrundeau în magazine doar seara, în jurul orei 21.00, când în încăpere nu era niciun client. Inşii purtau măşti pe faţă, mănuşi de unică folosinţă şi erau înarmaţi cu un pistol şi cuţit. După intrarea imediată în local, unul din membrii grupării ataca şi ameninţa cu pistolul vânzătoarea, iar celălalt sustrăgea banii.

Audiaţi de oamenii legii aceştia şi-au recunoscut vina.

Poliţia a reuşit identificarea bănuiţilor în urma unei informaţii operative parvenite în adresa lor şi au organizat reţinerea grupării chiar în momentul în care aceştia pregăteau un nou atac. Asupra acestora au fost depistate şi ridicate un pistol de model „EKOL MAJOR” calibru 9 mm., 2 cagule, un cuţit şi mănuşi de unică folosinţă.

În urma activităţilor ilegale ale suspecţilor au avut de suferit trei agenţi economici din Chişinău. Suma totală a prejudiciului cauzat acestora constituie circa 10 000 de lei.

Pe fiecare caz a fost iniţiată câte o cauză penală în baza art. art.188 alin.2 „Tâlhărie” Codul Penal al Republicii Moldova.

Dacă instanţa de judecată îi va găsi vinovaţi, bănuiţii riscă o pedeapsă de la 6 până la 10 privaţiune de libertate.

L.N.

vizualizări: 397

Comentează