Primăria cere respectarea legislaţiei lingvistice în Chişinău

Comisia municipală pentru problemele respectării legislaţiei lingvistice va propune Consiliului Municipal Chişinău (CMC) reintroducerea în statele de personal a funcţiei de specialist pentru respectarea legislaţiei lingvistice.

Potrivit Direcţiei social umanitare şi relaţii interetnice din cadrul Primăriei capitalei, comisia a organizat un control în perioada iunie – decembrie la o serie de unităţi comerciale din capitală şi au fost depistate mai multe încălcări ale legislaţiei lingvistice, panouri şi texte publicitare care conţineau greşeli.

Unele panouri afişate în locuri publice ofereau texte doar în limba rusă, sau iniţial era un text în limba rusă iar sub acesta figura traducerea în limba română. Din cei 213 agenţi economici din Centrul comercial „Gemenii”, 80 la sută ofereau informaţii în limba rusă, astfel fiind încălcate şi drepturile consumatorilor. În rezultatul controlului situaţia s-a schimbat spre bine.

„În ultimii trei ani această problemă a rămas în umbră şi oraşul a fost împânzit de panouri într-o limbă stâlcită sau în limba rusă, cu traduceri greşite în limba română”, a spus Nina Stratulat, vicepreşedintele Comisiei.

Reprezentanţii Comisiei respective vor mai solicita CMC modificări la Regulamentul privind eliberarea autorizaţiilor de funcţionare a unităţilor comerciale şi de prestare a serviciilor sociale pe teritoriul municipiului, ca toate textele de pe panourile publicitare amplasate în raza municipiului să fie coordonate cu organele responsabile.

Totodată,  meniurile din baruri şi restaurante să fie aprobate de Centrul National de Terminologie şi prezentarea lor la primirea sau prelungirea autorizaţiei.

Vizualizări: 1893

Comentează