Arde Europa! Proteste violente în Grecia, Italia, Portugalia, Spania şi Belgia

Arde Europa! Proteste violente în Grecia, Italia, Portugalia, Spania şi Belgia

Europa zguduită de proteste fără precedent. Zeci de mii de oameni au ieşit miercuri şi joi în stradă în Grecia, Italia, Portugalia, Spania şi Belgia pentru că nu mai suportă criza, şomajul şi sărăcia în care trăiesc, scrie click.ro.

Europenii nu mai pot trăi în sărăcie, s-au săturat să strângă cureaua, nu mai tolerează tăierile salariale şi nesiguranţa zilei de mâine.

Răbdarea grecilor a ajuns la capăt şi au declarat din nou grevă generală. La Salonic, manifestanţii au luat cu asalt o clădire în care avea loc o întâlnire cu lideri germani şi au încercat să-l agreseze pe consulul Wolfgang Hölscher-Obermaier. “Acum sau niciodată!”, strigau oamenii care nu mai pot îndura măsurile de austeritate.

Scutierii au respins un atac asupra Parlamentului

Lupte între manifestanţi şi forţele de ordine

Un tânăr a fost grav rănit

Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc şi în Spania şi Italia. În centrul Madridului, forţele de ordine au intervenit cu gloanţe de cauciuc pentru a potoli mulţimea disperată, care riposta cu proiectile, pietre, sticle şi petarde.

34 de oameni au fost răniţi, 82 de persoane au fost arestate. Violenţe de stradă din cauza condiţiilor vitrege de trai au izbucnit şi la Milano şi Torino. Lumea disperată a invadat centrul Lisabonei, capitala Portugaliei, cerând dreptul la o viaţă mai bună.

Spania – Poliţişti atacaţi cu petarde

Grecia – Clădire oficială luată cu asalt

Italia – Manifestanţii violenţi au fost reţinuţi

Forţele de ordine i-au respins pe protestatari cu bastoane de cauciuc după ce au fost atacate cu pietre. Ţara a fost paralizată de o grevă generală.

Metroul a fost închis, numeroase zboruri de avion au fost anulate şi numai 10% din trenuri au mai circulat. În Belgia, mii de oameni au protestat în oraşele Liège şi Charleroi. Sindicatele europene au criticat dur măsurile anti-criză şi promit noi proteste împotriva Bruxelles-ului.

Suntem foarte aproape de recesiune

Veşti proaste la sfârşit de an şi pentru ţara noastră. Economia României a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an o scădere de 0,6%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a Institutului Naţional de Statistică. În ciuda acestor cifre, autorităţile române mizau pe o creştere economică pe întreg anul 2012 cuprinsă între 1,8% şi 2,3%. Acum specialiştii se tem că România ar putea intra în recesiune la sfârşitul anului.

„Veştile sunt proaste. Ne aşteptăm la o creştere economică de 0,2% pe tot anul”, a zis Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank. Experţii financiari sunt de părere că la aceste rezultate au contribuit slaba absorbţie a fondurilor europene (9,72% la sfârşitul lui octombrie), inconsecvenţa autorităţilor şi reîntregirea salariilor bugetarilor.

Foto: click.ro

Vizualizări: 219

Comentează