Bulgaria: Boiko Borisov anunță că va forma un guvern minoritar de centru-dreapta

Bulgaria: Boiko Borisov anunță că va forma un guvern minoritar de centru-dreapta

Fostul prim-ministru conservator bulgar Boiko Borisov, al cărui partid de centru-dreapta GERB s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate de pe 5 octombrie, dar nu a obținut majoritatea, a anunțat marți că va forma un guvern minoritar împreună cu Blocul Reformator, tot de centru-dreapta, transmite AFP.

‘Singura formulă posibilă este o coaliție minoritară GERB — Blocul Reformator’ ce ar putea fi sprijinită în parlament și de naționaliștii din Frontul Popular, a declarat Borisov la finalul unei reuniuni cu liderii partidelor parlamentare. Cu o zi în urmă el a vorbit despre o coaliție guvernamentală din care urma să facă parte și Frontul Popular, dar în intervenția de marți și-a exprimat doar speranța că viitorul său executiv va fi susținut și de acesta din urmă.

Liderii partidelor parlamentare ‘au considerat că trebuie constituit un guvern de centru-dreapta’ și ‘toți au declarat că noi alegeri anticipate în plină iarnă ar fi fatale pentru țară’, a adăugat Borisov.

În urma scrutinului, GERB a obținut 84 din cele 240 de mandate parlamentare și Blocul Reformator 23 de mandate. Așadar, ele nu pot forma decât un guvern minoritar, iar un eventual sprijin din partea Frontului Popular ar asigura acestui executiv doar o majoritate fragilă.

Acordul de constituire a coaliției ar urma să fie încheiat până la sfârșitul săptămânii și va fi transmis celorlalte partide parlamentare pentru ca acestea să poată preciza ce inițiative sunt dispuse să susțină, a indicat liderul GERB.

Boiko Borisov a mai condus un guvern minoritar în perioada iulie 2009 — februarie 2013, când a fost constrâns să demisioneze ca urmate a manifestațiilor împotriva sărăciei și corupției.

Dacă va deveni din nou premier, printre dosarele cele mai urgente care-l așteaptă se numără efectuarea unei rectificări bugetare impusă de o colectare sub așteptări și clarificarea situației celei mari bănci a țării, CCB, care a intrat în luna iunie în incapacitate de plată și a provocat astfel o criză în întregul sistem financiar bulgar. De asemenea, el va trebui să deblocheze fondurile europene și să inițieze o serie de reforme nepopulare în educație, sănătate și în sistemul de pensii.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Radu TUȚĂ / AGERPRES ARHIVĂ

Vizualizări: 170

Comentează