Berlinul l-a convocat pe ambasadorul turc, după criticile Ankarei

Berlinul l-a convocat pe ambasadorul turc, după criticile Ankarei

Ambasadorul Turciei la Berlin a fost convocat în urma unor vii critici formulate de Ankara împotriva cancelarului german, Angela Merkel, în contextul delicatelor negocieri privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană, a anunţat vineri Ministerul german al Afacerilor Externe, potrivit AFP.

‘Astăzi la prânz’, ministrul de externe Guido Westerwelle ‘l-a convocat pe ambasadorul turc’, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Andreas Peschke.

Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bagis, o avertizase pe Angela Merkel împotriva oricărei tentaţii de a face din aderarea Turciei la UE o temă de politică internă germană. Dacă doamna Merkel caută material destinat politicii interne în vederea alegerilor, ‘acest material nu trebuie să fie Turcia’, declarase joi presei oficialul turc, referindu-se la alegerile legislative din Germania prevăzute pentru 22 septembrie.

Germania a blocat joi deschiderea unui nou capitol în negocierile privind aderarea Turciei la UE, ca răspuns la reprimarea manifestaţiilor din această ţară, a relatat agenţia EFE, citând surse diplomatice.

‘Sunt afirmaţii care au suscitat o mare neînţelegere’, a spus purtătorul de cuvânt. ‘Poziţia noastră va fi expusă (ambasadorului turc) cu toată claritatea necesară’, a subliniat acesta.

Andreas Peschke a dat asigurări că nu există o ‘legătură’ între reprimarea manifestaţiilor din Turcia, condamnată de Angela Merkel, şi discuţiile cu UE. ‘Nicio legătură directă’, a adăugat el.

Ţările europene şi-au intensificat în ultimele zile criticile faţă de reprimarea de către poliţia turcă a manifestaţiilor antiguvernamentale. Cancelarul Merkel considerase săptămâna trecută ‘mult prea dură’ intervenţia poliţiei turce împotriva protestatarilor, potrivit France Presse.AGERPRES
Foto:AGERPRES

Vizualizări: 318

Comentează