Detalii despre contrabanda de la Vamă: Câștigul era de 2,5 milioane euro

Detalii despre contrabanda de la Vamă: Câștigul era de 2,5 milioane euro

rocuratura Generală împreună cu Inspectoratul Național de Investigații din cadrul MAI oferă detalii despre dosarul de contrabandă de la Serviciul Vamal, în cadrul căruia ieri au fost efectuate mai multe percheziții și au fost reținuți patru inspectori vamali, informează deschide.md

Potrivit șefului Direcției Investigarea Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații, Vitalie Briceag, dosarul a fost pornit încă în ianuarie 2012, dar investigațiile pe acest caz au început încă în anul 2008. De atunci și până în 2011, MAI a documentat 48 de cazuri în care tiruri încărcate cu tutun fermentat erau importate în zona de antreprenoriat liber din R. Moldova din state membre ale CSI. Iar peste câteva zile, după ce era modificat codul mărfii și astfel diminuat costul ei, aceleași marfă era exportată în statele membre ale UE, dar deja ca resturi de tutun. Ulterior, aceasta ajungea în fabrici clandestine din UE, unde se fabricau țigarete cu mărci moldoveșeti și ucrainești.

Briceag susține că în urma acestei operațiuni, membrii grupării criminale au obținut un profit de peste 2,5 milioane de euro.

Deși evită să dea numele perosanelor reținute, Briceag afirmă că pe lângă cei patru inspectori vamali au mai fost reținute încă trei persoane civile: brocheri vamali și reprezentanți ai companiilor de transport implicate în contrabandă.

Briceag afirmă că numărul membrilor grupării este mult mai mare, doar în R. Moldova aceasta ajunge la 20 de persoane, iar în zilele următoare vor avea loc noi rețineri.

Totuși, afirmă polițistul, nu a fost constată implicarea conducerii Serviciului Vamal în această schemă.

Vizualizări: 375

Comentează