EXCLUSIV! Olga Ciolacu, un sfert de secol de când a trecut Prutul

EXCLUSIV! Olga Ciolacu, un sfert de secol de când a trecut Prutul

Puţini dintre noi cunosc faptul că Olga Ciolacu şi Ion Suruceanu au fost primii artişti basarabeni de muzică uşoară care au trecut Prutul pentru a susţine un concert în România ceauşistă. Spectacolul grandios, cu genericul „Când toamna bate-n geam”, a avut loc în septembrie 1988, la Iaşi.

În 2013 se împlinesc 25 de ani de la primul spectacol pe care artista Olga Ciolacu l-a susţinut în România, alături de colegul său de scenă, Ion Suruceanu. Într-un interviu pentru APROPO, cea mai iubită interpretă din R. Moldova ne-a spus că nu va uita niciodată primul concert pe care l-a susținut pentru fraţii noştri de peste Prut.
„Au trecut 25 de ani, dar n-o să uit ce a spus Ion Suruceanu în timp ce ne întorceam acasă. Eram la vama Sculeni, când el îmi spune: „Ai văzut, Olga, la ei grănicerii şi vameşii vorbesc în limba româna, iar adresările sunt „Doamna”, Domnul” … Gata, după ce trecem hotarul suntem iarăşi într-o hurtă – „tovarişci” ( товарищи – n.r.)”, îşi aminteşte Olga Ciolacu.

Impresariată de soţ de 25 de ani

Soţul ei, impresarul Valentin Bătrânac, care pe atunci era jurnalist la televiziunea naţională, îşi aduce aminte că la trei zile după spectacolul de la Iaşi a fost telefonat de către Ion Ilie, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Botoşani, care i-a propus un contract de colaborare.
„Mi-a spus că a venit la Chișinău pentru a-i propune Olgăi să susţină un turneu de două săptămâni în România. Atunci am lăsat baltă emisiunile de divertisment pe care le pregăteam şi m-am apucat de impresariat. Astfel, acum 25 de ani a început şi cariera mea de organizator de turnee şi concerte. Atunci am şi semnat primul contract în calitate de impresar al Olgăi Ciolacu”, ne declară Valentin Bătrânac.
Tot Ion Ilie i-a adus prima dată în România pe „Lăutarii” lui Nicolae Botgros şi orchestra „Fluieraş”, în fruntea căreea atunci se afla regretatul Serghei Lunchevici.
„Cu „naşul nostru”, Ion Ilie, nu ne-am auzit 24 de ani. Mare ne-a fost surpriza când pe 1 decembrie 2012 ne-a sunat şi ne-a spus că vrea să facem un spectacol cu participarea Olgăi la Botoşani. Evident, bucuria a fost mare şi am acceptat cu drag invitaţia”, ne mai spune impresarul.

2012, un an fructuos

Anul 2012 a fost unul productiv atât pentru Olga Ciolacu, cât şi pentru Valentin Bătrânac. În noaptea dintre ani, artista a susţinut două recitaluri în România. La Chişinău, soţii au revenit pe 2 ianuarie, iar Veronica, sora interpretei, i-a așteptat cu masa plină cu bucate.
Alexandrina, fiica artiştilor, a petrecut sărbătorile de iarnă în Norvegia, alături de iubitul ei. „Ne-a felicitat doar la telefon. Ei au vrut să întâlnească Revelionul cu gaşca şi să vadă aurora boreală”, ne spune Olga Ciolacu.
După programul încărcat de iarnă, artista se relaxează brodând lucrări începute anul trecut. Pe 13 ianuarie, interpreta este invitată să cânte la un spectacol care va avea loc la Palatul Naţional.
Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin

Vizualizări: 929

5 Comentarii

  • Nume
    16 ianuarie 2013 | Permalink |

    un sfert de secol de când a trecut Prutul și tot îl trece, tot îl trece ți apoi iar îl trece…..

  • Mihaela
    17 ianuarie 2013 | Permalink |

    Olga Ciolacu este o Doamna si vedeta nr1 din Moldova, tot respectul si urari de bine in noul an pentru aceasta familie ideala care continua sa propage cultura noastra peste hotare. Bravo lor – au trecut nu numai Prutul, dar mari si oceane pentru a ajuge in Australia, America si Africa…

  • Roman
    17 ianuarie 2013 | Permalink |

    iata de la asa familie trebuie sa invete a trai in casnicie Adriana Ochisanu…

  • Nume
    17 ianuarie 2013 | Permalink |

    poate și a trecut marile și oceanele – fiindcă cineva, se zbate tare ca să treacă aceste oceane, e și normal dacă nu ari- nu mănănci – dar dacă a fi mai puțină laudă, ar fi mult mai bine. Au mai trecut și alți artiști mări și oceane…si? Poate demult da- poate și propaga cultura- dar astăzi ce cultură propagă? sîrba lu vasîli în Africa? La o vedetă mare – și fani mulți, dar ….aici.. poate și Africanii au îndrăgit ”sîrba lu vasîli” și noi nu știm? tot ce e posibil…mine te trezești că pe femeile din Africa le chiamă ”SÎRBA” dar pe bărbați ”VASÎLI”

  • Nume
    19 ianuarie 2013 | Permalink |

    cine esti tu sa comentezi prostii

Comentează