Satele Moldovei, sărace şi muribunde; „În zece ani, RM se va prăbuşi total într-o criză demografică”

Satele Moldovei, sărace şi muribunde; „În zece ani, RM se va prăbuşi total într-o criză demografică”

Republica Moldova rămâne fără oameni, satele pustiesc de la o zi la alta, regimului de la putere acest lucru îi convine, iar în zece ani ţara noastră s-ar putea confrunta cu o criză demografică fără precedent. Declaraţiile au fost făcute în „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV. Reprezentanţii grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului iniţiat de Platforma Demnitate şi Adevăr au vorbit despre realitatea sumbră din localităţile în care au colectat semnături, menţionând că este de-a dreptul zguduitor că în cele mai multe case au găsit doar câte doi bătrâni, ai căror copii sunt demult plecaţi din ţară.

Pe lângă faptul că guvernării îi convine faptul că cei plecaţi trimit constant bani în ţară, cei de la putere mai au de câştigat şi din faptul că acest exod le dă posibilitatea să fraudeze masiv alegerile, ceea ce s-a şi întâmplat la scrutinul din 30 noiembrie 2014, afirmă jurnalistul Vasile Năstase.

„Am aflat că în raionul Călăraşi, în 2014, când a fost recensământul, erau 35 de mii de persoane, inclusiv copii şi bătrâni, iar la alegerile locale din 2015 în listele electorale au fost incluşi 62 de mii de alegători. Aceste cifre sunt veridice, vin de la o persoană cu funcţie de răspundere. Şi chiar în timpul colectării semnăturilor în multe sate găseam în case doar câte doi bătrâni, care ne spuneau că copiii le sunt prin America, Italia, Portugalia etc. Este un dezastru. Şi vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că la alegerile din noiembrie 2014 s-au făcut fraude capitale, masive. Vom face o analiză foarte serioasă pe localităţi pentru a demonstra acest lucru. Dacă în listele electorale într-o localitate sunt înscrişi 2.500 de oameni, de exemplu, atunci în realitate nu sunt mai mult de 800. Ca să vă dau un exemplu – satul Dubăsarii Vechi, care este foarte mare şi practic fiecare familie are câte o seră, sunt oameni într-un fel mai înstăriţi şi n-au plecat din ţară. Şi acolo la alegeri erau incluşi 4.000 de oameni, pe când noi am obţinut 2.000 de semnături. Şi asta în situaţia în care dădeam peste oameni care spuneau că deja de 5 ori am fost la ei. Deci am mers din casă în casă şi toţi au semnat, dar toţi, iar restul sunt plecaţi”, a declarat Vasile Năstase. „Avem o ţară bântuită şi pustiită”, a adăugat jurnalistul.

La rândul său, comentatorul politic Anatol Ţăranu susţine că regimul oligarhic a clădit intenţionat o economie bazată de import şi că exodul populaţiei este în interesul celor de la cârma ţării.

Continuarea materialului pe jurnal.md

Comentează