Fidel Castro critică dur discursul lui Obama, după vizita acestuia în Cuba: „Nimeni nu are nevoie de daruri din parte Imperiului”

Fidel Castro critică dur discursul lui Obama, după vizita acestuia în Cuba: „Nimeni nu are nevoie de daruri din parte Imperiului”

Fidel Castro critică discursul pe care Barack Obama l-a susținut săptămâna trecută, în timpul vizitei sale istorice din Cuba. „Cuba nu are nevoie de cadouri din partea Statelor Unite”, a declarat fostul lider de la Havana.

„Nimeni nu are nevoie de daruri din parte Imperiului”, a scris Castro în articolul „El Hermano Obama”, adică „Fratele Obama”, publicat în presă cubaneză.

„Nimeni nu-şi face iluzia că oamenii acestei ţări nobile şi mărinimoase vor renunţa la glorie, la drepturi şi la sănătatea spirituală oferite de dezvoltarea educaţiei, ştiinţei şi culturii”, a adăugat el.

„Ascultând cuvintele preşedintelui amercian, cineva ar putea avea un atac de cord”, a afirmat, ironic, Fidel Castro.

În articol, fostul lider suprem, acum în vârstă de 89 de ani, nu lasă impresia că ar vrea să uite şi să ierte cele peste cinci decenii de război rece între Havana şi Washington, comentează agenţia franceză de presă France Presse, citată de Agerpres.

Fostul lider al regimului comunist de la Havana s-a retras din funcţie în 2006, iar în 2008 i-a predat oficial ştafeta fratelui său Raul, care a dat startul unei reformări a sistemului şi reconcilierii cu inamicul istoric al Cubei, Statele Unite.

Vizita istorică de săptămâna trecută a lui Barack Obama, în Cuba, a fost considerat un nou pas important în direcţia normalizării relaţiilor diplomatice dintre Washington şi Havana. Cu această ocazie, liderul de la Casa Albă a lansat un apel public pentru democraţie şi o mai mare libertate în ţara comunistă.

Fidel Castro nu a avut nicio apariţie şi niciun comentariu pe perioada vizitei. De când s-a retras de la conducerea Cubei, fostul lider publică, ocazional, editoriale care sunt preluate de presă, aflată încă, în cea mai mare parte, sub controlul statului comunist.

Sursa: libertatea.ro