Vagas Llosa: Cultura este una dintre cele mai bune apărări împotriva violenţei

Vagas Llosa: Cultura este una dintre cele mai bune apărări împotriva violenţei

Ideea potrivit căreia cultura ar fi o simplă distracţie pasageră trebuie să fie combătută, apreciază scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, care subliniază importanţa culturii în lupta împotriva violenţei şi a sectarismului, relatează joi EFE.

Cultura ‘este una dintre cele mai bune apărări pe care le avem împotriva brutalităţii, a violenţei sau a sectarismului, fapt pentru care viaţa culturală trebuie să fie o preocupare centrală a oricărei societăţi care doreşte să se îmbunătăţească sau să progreseze’, a explicat, într-un interviu pentru agenţia spaniolă de presă, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, care a primit miercuri, la Ceuta (Spania), Premiul pentru Convieţuire.

Potrivit scriitorului peruan, cultura trebuie să formeze o parte ‘centrală’ a educaţiei, a formării noilor generaţii şi ‘nu numai difuzarea culturii este importantă, ci şi prezervarea culturii ca excelenţă, creativitate sau originalitate’. De aceea, a pledat pentru ‘combaterea ideii potrivit căreia cultura trebuie să fie o simplă distracţie pasageră’.

Referitor la imigraţie, scriitorul peruan a apreciat că trebuie să se combată ‘prejudecata atât de răspândită, din nefericire, că imigraţia este o problemă, în timp ce, în realitate, este o soluţie la o problemă care se află în spatele acestor mişcări masive de populaţii’.

Viitoarea sa carte (‘El héroe discreto’) cuprinde aluzii la ţara sa natală, Peru. Faptele ‘se petrec în două oraşe peruane de care a fost legată toată experienţa’ sa, Lima şi Piura. Vargas Llosa îi îndeamnă pe tinerii cu vocaţie să încerce să scrie, argumentând că, dacă nu vor încerca, vor fi ‘foarte nefericiţi’. Tinerii care iubesc literatura trebuie să i se dedice, iar dacă o fac ‘cu disciplină, dăruire şi perseverenţă’, vor găsi un mod de a trăi.

În ceea ce priveşte şederea sa în Ceuta, enclavă spaniolă pe coasta marocană a Africii, scriitorul peruan a evidenţiat convieţuirea comunităţilor de creştini, musulmani, evrei şi hinduşi. ‘Sunt şi mici comunităţi asiatice şi toate coexistă într-o ambianţă de respect’, a mai spus Mario Vargas Llosa.AGERPRES
Foto:AGERPRES

Vizualizări: 202

Comentează