Au rămas miniştri. Eşti de acord cu decizia Parlamentului?

Au rămas miniştri. Eşti de acord cu decizia Parlamentului?

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, și ministrul Educației, Maia Sandu, își păstrează funcțiile.

Moțiunea de cenzură, înaintată de Partidul Comuniștilor, nu a întrunit numărul necesar de voturi în Parlament, informează jurnal.md

Atât Vitalie Marinuța, cât și Maia Sandu, au ținut discursuri în Parlament și au răspuns la întrebările deputaților.

„Acuzațiile din moțiune sunt false. Atmosfera în Armata Națională este bună. În ceea ce ține de declarațiile mele, eu consider că societatea trebuie să aibă încredere în forțele armate. Pe durata aflării mele în funcție au fost realizate o serie de sarcini puse de Guvern. Din ceea ce a fost planificat s-a realizat în proporție de 75%, iar altele 25% au rămas nerealizate, în mare parte, din motive financiare”, a declarat Marinuța, în discursul său.

Totodată, ministrul a calificat orice atac la adresa lui sau a oricărui alt ministru drept tentativă de deturnare a cursului european al RM.

Când s-a pus la vot, pentru demiterea lui Vitalie Marinuța au votat doar 37 de deputați.

La rândul ei, Maia Sandu a respins și ea toate acuzațiile care i se aduc și a spus că rezultatele BAC-ului din acest an reprezintă realitatea și nimic mai mult.

„Învățământul trebuie să fie de calitate, de aceea avem nevoie de aceste măsuri. Trebuie să analizăm rezultatele examenelor din acest an și să înțelegem că nu putem să ne întoarcem la sistemul de învățământ ineficient. Trebuie să continuăm. Nu cred că în această sală se află vreun om care nu-și dorește să avem un sistem educațional mai bun”, a declarat Maia Sandu.

Pentru demiterea ei au votat doar 32 de deputați.

Astfel, moțiunile simple de cenzură înaintate de PCRM au eșuat.

Amintim că PCRM a inițiat moțiunea simplă împotriva ministrului Maia Sandu pentru rezultatele de la BAC, pe care l-au calificat drept o „catastrofă națională”. Potrivit PCRM, centrele de BAC s-au transformat în acest an „în camere de detenție”, iar din cauza camerelor de supraveghere, elevii nu au putut să gândească. Totodată, PCRM susține că în acest an corupția a fost și mai mare, că sumele au crescut și că s-au „deplasat direct la Ministerul Educației”.

Asta după ce aproape jumătate dintre cei aproximativ 28 de mii de absolvenți, adică 42%, nu au promovat unul sau mai multe examene de bacalaureat în acest an.

Totodată, PCRM a cerut și demiterea ministrului Apărării, pe motiv că acţiunile ministerului condus de Marinuța a dus, în ultima perioadă, la prejudicierea imaginii RM pe plan internaţional, dar şi pe plan intern. Or, PCRM s-a referit în special la declaraţia lui Marinuța din 19 iunie 2013, precum că RM este pregătită de un potențial conflict armat în regiunea transnistreană. Fracţiunea PCRM s-a referit şi la cazurile de deces din Armata Naţională.