Teiul şi salcia, cele mai bune pentru răceală

Teiul şi salcia, cele mai bune pentru răceală

Imunitatea fragilă a organismului, caracteristică pentru lunile de toamnă, ne face mai puţin rezistenţi în faţa temperaturilor din ce în ce mai scăzute de afară. Aceasta funcţionează, practic, ca o invitaţie pentru gripele şi răcelile de sezon. Şi în asemenea situaţii, plantele pot fi cel mai bun aliat al nostru.

“În funcţie de vârsta şi sta­rea generală de sănătate, simp­tomele pot varia, însă febra, tusea, durerile de cap, frisoanele şi starea de slăbiciune, de oboseală a corpului se resimt, la un anume ni­vel, în oricare organism afec­tat de virusuri”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie. Tentaţia e să dăm iama în medicamente, în speranţa unei vindecări rapide.

„Antibioticele nu reprezintă alegerea potrivită şi sigură când vine vorba de tratamentul răcelii şi gripei”, a adăugat dr. Nonn. Sunt recomandate tratamentele pe bază de plante, disponibile sub formă de infuzii, uleiuri esenţiale pentru inhalaţii, loţiuni revigorante pentru frecţii, siropuri sau comprimate. Iată câteva dintre cele mai eficiente plante în lupta împotriva răcelii şi gripei.

Florile de tei conţin substanţe active care le conferă mirosul îmbătător şi efectul puternic împotriva răcelii şi gripei. Studii experimentale au arătat rezultate foarte bune în tratamentul tusei de diferite etiologii, al virozelor, faringo-laringo-traheitelor şi bronşitelor.

Pătlagina conţine saponine, carotenoizi, zaharuri, tanini, substanţe antibiotice, ulei volatil şi vitaminele A, C şi K. Are o acţiune emolientă, expectorantă, antispastică, antiinflamatoare, antibacteriană.

Mugurii de pin sunt foarte bogaţi în ulei volatil, rezine şi vitamina C. Sunt eficienţi în tratamentul afecţiunilor căilor respiratorii (gripă, astm, bronşite, sinuzite), datorită acţiunilor antiseptice, anticatarale şi de fluidificare a secreţiilor bronşice.

Scoarţa de salcie, prin conţinutul său bogat în salicilaţi, are un puternic efect febrifug, antialgic, antiinflamator şi, împreună cu busuiocul, acţionează eficient în stările febrile din raceală şi gripă.
Sursa:click.ro
Foto:click.ro

Vizualizări: 235

Comentează