Americanul care voia să arunce în aer Pentagonul şi Congresul cu avioane teleghidate a fost condamnat la 17 ani de închisoare

Americanul care voia să arunce în aer Pentagonul şi Congresul cu avioane teleghidate a fost condamnat la 17 ani de închisoare

Un american care intenţiona să atace Pentagonul şi Congresul de la Washington cu modele mici de avioane teleghidate pline cu explozivi a fost condamnat la 17 ani de închisoare joi la Boston (Massachusetts, nord-est), a anunţat Departamentul american al Justiţiei.

Rezwan Ferdaus, în vârstă de 27 de ani, arestat în septembrie 2011, a pledat vinovat de “tentativă de distrugere a unei clădiri federale cu ajutorul unor explozivi şi tentativă de susţinere a teroriştilor”. În plus, el va rămâne zece ani în libertate supravegheată, a anunţat procurorul din Massachusetts, Carmen Ortiz, într-un comunicat.

Deoarece a pledat vinovat, administraţia a acceptat să renunţe la alte patru capete de acuzare pentru care era urmărit.

“După cum o arată faptele în acest scandal, Ferdaus prezenta o ameninţare semnificativă pentru poporul american”, a spus Jack Pirozzolo, asistentul procurorului. “Actele sale erau din proprie iniţiativă, deliberate şi periculoase. El intenţiona să comită acte de violenţă oribile împotriva americanilor de aici şi din străinătate”, a adăugat el în comunicat.

“Faptul că el a pledat vinovat şi pedeapsa de 17 ani trebuie să transmită mesajul dur că prioritatea noastră este să anchetăm în mod ofensiv şi să urmărim în justiţie pe oricine ar încerca să comită acte de terorism aici sau în străinătate”, a mai comentat el la pronunţarea pedepsei.

Ferdaus a fost arestat la 28 septembrie 2011. De profesie fizician, având o diplomă obţinută la Northeastern University, el şi-a pregătit atentatele începând din ianuarie 2010, potrivit acuzării.

În conversaţiile înregistrate de FBI, el a explicat că vrea “să atace armatele laşe şi să ucidă cât mai multe persoane”.

Unui agent al FBI, care s-a prezentat la el ca membru Al-Qaida, i-a mărturisit că intenţiona să atace Pentagonul cu avioane teleghidate de dimensiuni mici “asemănătoare unei mici drone” şi pline cu explozivi.

În acest scop, el a ales două modele, F-4 Phantom şi F-86 Sabre, care au între 1,5-2 metri lungime, şi 1,2-1,6 lăţime, potrivit actului de acuzare.

În aprilie 2011, a extins proiectul şi pentru Congres, precizând că intenţiona să prăbuşească un avion teleghidat deasupra clădirii Capitoliului pentru a “decapita imperiul în întregime”.
Imagine: Mediafax Foto/AFP

Vizualizări: 119

Comentează