PROCESUL CRIMINALULUI DIN OSLO: Ruda unei victime a aruncat cu pantoful în Breivik

PROCESUL CRIMINALULUI DIN OSLO: Ruda unei victime a aruncat cu pantoful în Breivik

Ruda unei victime a atacului de pe insula Utoeya a aruncat cu un pantof în Anders Behring Breivik vineri, strigând: “Eşti un ucigaş, să ajungi în iad”, a relatat un jurnalist prezent în sala de judecată, scrie mediafax.ro.

Incidentul, care s-a produs în timpul prezentării rapoartelor de autopsie ale tinerilor ucişi pe insula Utoeya la 22 iulie 2011, a fost urmat de aplauzele publicului şi a determinat suspendarea temporară a celei de-a 17-a zi a procesului.

Pantoful negru nu l-a lovit pe Breivik, ci pe avocatul său, Vibeke Hein Baera, care era aşezat între acuzat şi public.

“Din fericire nu a fost decât un pantof”, a declarat Hein Baera.

Fratele uneia dintre cele 69 de persoane ucise în atacul comis de Breivik într-o tabără de vară a tinerilor laburişri norvegieni, un bărbat de origine irakiană, a fost imobilizat rapid de serviciul de ordine şi escorat către ieşire, în timp ce striga în engleză “să arzi în iad”.

La reluarea şedinţei, câteva minute mai târziu, Breivik s-a adresat publicului: “Dacă cineva vrea să arunce cu ceva în mine, să o facă atunci când intru sau ies, dar să nu arunce în avocatul meu”, a declarat el.

Acesta este primul incident serios de la începutul procesului, la 16 aprilie, al extremistului de dreapta, judecat pentru atacul de pe insula Utoeya şi pentru atentatul cu bombă comis împotriva sediului Guvernului norvegian, soldate cu 77 de morţi în total.

Până în prezent, audierile au fost caracterizate de vărsări de lacrimi, dar niciun supravieţuitor de pe Utoeya şi nicio rudă a vreunei victime nu l-a apostrofat direct pe acuzat.

Dacă va fi declarat iresponsabil din punct de vedere penal, Breivik riscă să fie internat într-o instituţie psihiatrică pe viaţă. În caz contrar, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care va putea fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos.

Judecătorii tribunalului din Oslo vor trebui să tranşeze problema în verdictul lor aşteptat în iulie.

Vizualizări: 488

Comentează