..

Şoc în gimnastica românească! Ana Porgras s-a retras din activitate

Şoc în gimnastica românească! Ana Porgras s-a retras din activitate

Pierdere mare pentru gimnastica românească la începutul acestei săptămâni când Ana Porgras, campioana Mondială la bârna în 2010, a anunţat pentru Prosport că se retrage din gimnastică la numai 18 ani împliniţi.

Astfel Ana, care era o componentă de bază a lotului olimpic al României, a lăsat în urmă visele de a deveni campioană olimpică pentru a trăi o viaţă normală. “Simţeam că nu mai pot fizic, îmi era greu după atâtea accidentări să o iau iarăşi de la cap. Nu mai puteam merge înainte!”,a spus Ana. Echipa antrenată de Belu si Bitang rămane astfel la doar 7 luni înainte de Jocurile Olimpice de la Londra fără una din gimnastele cu reale şanse la o medalie individuală, dar şi a cărei evoluţii la bârnă şi paralele ar fi contribuit semnificativ în lupta Romaniei pentru a cuceri aurul în finala pe Echipe de la Londra.

Întrebata dacă mai sunt şanse de a se răzgândi şi a încerca să-şi atingă visul de a deveni o gimnastă completă, cum a spus ea în 2011 pentru Digisport “Dacă nu ai o medalie Olimpică, nu eşti o gimnastă completă”, gimnasta din Galaţi a spus că “În momentul în care am luat hotărârea cale de întoarcere nu mai există. Am zis stop şi aşa rămâne, eu acolo nu mă mai întorc! ”

Cert este că în cariera sa de senioară Ana a avut parte mai totdeauna de ginion.În 2009 la prima mare competiţie, Mondialele de la Londra, Ana s-a calificat prima în finala de la bârnă, a doua la individual compus, a treia la sol şi a şaptea la paralele. Însa în finalele de la bărnâ şi individual compus a ratat la bârnă şi a aterizat greşit la o diagonală în finala de la sol şi până la urmă a încheiat campionatul cu locul 7 la indivvidual compus, locul 7 la barna, locul 5 la sol şi a reuşit performanţa de a cuceri medalia de bronz la paralele- aparat considerat Călcâiul lui Ahile în gimnastica românească.

La Europenele din 2010 de la Birmingham Ana a suferit o accidentare la bârnă chiar in finala pe echipe şi nu a putut concura la finalele pe aparate unde se calificase, obţinând doar bronzul în concursul pe echipe. Revenită după acccidentarea de la Europene, Ana a reuşit la Mondialele de la Rotterdam în 2010 să se revanşeze cucerind medalia de aur multdorită la aparatul său preferat. A fost prima medalie mondială de aur pentru România,dupâ 9 ani când în 2001 Andreea Raducan câştiga la Mondialele de la Ghent aur la sol si bârnă.
În 2011 însa, atât la Europenele de la Berlin, cât si la Mondialele de la Tokyo Ana nu a reuşit să se califice în finala de la bârnă astfel marcând un an fără medalii la competiţii majore. Ultima picatură a paharului pentru ea a fost în decembrie 2011 când, aflată în cantonament în Franţa s-a accidentat la cot. Trist este faptul că Ana avea deja un loc garantat în echipa de 5 gimnaste pentru Jocurile Olimpice.

Decizia Anei Porgras de a se retrage din gimnastică la doar 18 ani nu l-a luat prin surprindere pe preşedintele FRG, Adrian Stoica. “Ştiam de treaba asta. A avut ceva şi s-a speriat că e de tras mai tare să-şi revină. Cu părere de rău trebuie să spunem că asta a fost decizia ei personală, pe care nu ai cum s-o judeci, fiindcă sportul este o activitate voluntară. Mergem înainte cu cine putem. Orice pierdere este imensă în gimnastică.” Echipa Romaniei a rămas fără o specialistă la paralele şi bârnă, iar gimnastica internaţională a devenit mai săracă, Ana fiind una din puţinele gimnaste elegante şi graţioase care mai întruchipau partea artistică a acestui sport devenit în ultimii ani tot mai tehnic.Fanii gimnasticii artistice sunt indureraţi şi încă mai speră că vor vedea artistismul şi frumuseţea gimnasticii Anei la Londra.

Astfel în lotul actual au mai ramas 10 gimnaste care vor încerca să reprezinte România la Jocurile Olimpice din 2012. Este vorba despre tripla campioană olimpică de la Atena-Cătălina Ponor, campioana olimpică de la Beijing-Sandra Izbaşa, noua speranţă-Larisa Iordache, vicecampioana mondială la sol în 2010 -Diana Chelaru, campioana europeană în 2010 la bârnă -Amelia Racea, Raluca Haidu, Diana Bulimar, Diana Trenca, Daniela Andrei şi Gabriela Drăgoi.
sursa: jurnalsportiv.md
foto: gsp.ro

Vizualizări: 257

Comentează