..

NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA: Comandantul navei “a plâns ca un copil” în braţele preotului de la bord, după accident

NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA: Comandantul navei “a plâns ca un copil” în braţele preotului de la bord, după accident

Francesco Schettino, comandantul controversat al pachebotului naufragiat Concordia, a “plâns ca un copil” în braţele preotului de la bord, la câteva ore după accidentul din apropiere de insula Giglio, a declarat preotul pentru săptămânalul francez Famille Chretienne, citat de mediafax.ro.

Părintele Raffaele Malena, care s-a înors în satul său Ciro Marina, din Calabria (sudul Italiei) a povestit că a părăsit nava printre ultimii, sâmbăta trecută la 01:30, apoi rămânând “printre răniţi” în port.

“Am coborât cu o scară de funie. Am fost recuperat într-o mică barcă de salvare. (…) Pe la ora 02:30, am vorbit cu comandantul. M-a îmbrăţişat timp de un sfert de oră şi a plâns ca un copil”.

Erorile şi delăsarea presupusă a comandantului Schettino aflat sub arest la domiciliu sunt subiectul tuturor conversaţiilor în Italia. Acesta este anchetat pentru omucidere multiplă din culpă, naufragiu şi abandon al navei, riscând până la 15 ani de închisoare.

În interviul său, preotul în vârstă de 73 de ani care a lucrat pentru Costa, compania proprietară a navei, de mai bine de douăzeci de ani, laudă curajul membrilor echipajului în mijlocul panicii, “eroi de toate naţionalităţile” pe care îi numeşte cu căldură “băieţii mei”.

“Unii spun că echipajul era incompetent. Nu, băieţii mei sunt eroi! Ceea ce vă spun aici, voi spune şi în faţa magistraţilor când mă vor întreba. Tremurau de frică, erau ameninţaţi (de pasagerii înfuriaţi, n.r.). Le spuneau oamenilor să nu se mai urce în bărcile pline, dar oamenii se urcau oricum”.

“Am văzut o fetiţă care a căzut la pământ, oamenii continau să treacă peste ea dar nu din răutate ci pentru că tuturor le era frică. Am luat-o în braţe, am sărutat-o şi am calmat-o şi am reunit-o cu mama ei care era cu mult în spate”, povesteşte acesta.

Părintele spune că s-a dus pentru câteva momente să se roage în capela de pe navă. “Iisus era încă în leagăn şi i-am spus plângând ca un copil «Suntem pe cale să murim cu toţii, nu îţi cer decât un miracol, lasă să moară câţi mai puţini posibil!» “.

Preotul este încă furios pe presă: “noi am coborât pasagerii şi suntem mândri de asta. Presa trebuie să ştie că a existat un ofiţer la bord responsabil de coordonarea întregii echipe. Pot să arunce cu noroi cât vor, dar nu pot spune că băieţii nu au muncit sau că nu au fost pregătiţi”.

Acum, prezice el cu amărăciune, anumiţi pasageri “se vor plânge pentru că au pierdut bijuterii în valoare de 30, 40, sau 50.000 de euro”. “Eu unul îi apăr pe cei mai slabi, nu pe bogaţi şi miliardari”.

Naufragiul s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă săptămâna trecută şi s-a soldat cu 11 morţi şi 24 de dispăruţi conform unui bilanţ de vinerea aceasta.

Vizualizări: 245

Comentează