..

Etta James a murit. Cântăreaţa americană avea 73 de ani – VIDEO

Etta James a murit. Cântăreaţa americană avea 73 de ani – VIDEO

Cântăreaţa Etta James, celebră pentru hitul “At Last”, a murit vineri, la vârsta de 73 de ani, din cauza complicaţiilor provocate de leucemia de care suferea.

Cântăreaţa, care ar fi trebuit să împlinească 74 de ani pe 25 ianuarie, a murit la un spital din Riverside, California, înconjurată de familie, a declarat managerul său, citat de mediafax.ro.

Numeroşi artişti şi muzicieni influenţaţi de legenda R&B, de la Mariah Carey la Aretha Franklin, LeAnn Rimes, Pink, Nathan Followill de la Kings of Leon, Chaka Khan, Simon LeBon de la Duran Duran, producătorul Russell Simmons şi Steve Winwood, şi-au exprimat regretul la aflarea tristei veşti.

Etta James suferea de o leucemie despre care presa a spus că se află în stadiu terminal. Cântăreaţa a fost internată pe 21 decembrie într-o clinică din Riverside, un cartier din partea estică a oraşului Los Angeles.

La jumătatea lunii decembrie, când boala de care suferă artista a fost anunţată în mod oficial, Lupe de Leon a precizat că aceasta suferă şi de demenţă senilă şi hepatita C.

Artista americană nu a mai apărut pe scenă de la începutul anului 2010.

Etta James, al cărei nume real este Jamesetta Hawkins, este o cântăreaţă americană de jazz, blues şi R&B, născută la Los Angeles, pe 25 ianuarie 1938. De-a lungul unei cariere impresionante, Etta James a fost recompensată cu patru premii Grammy şi 17 Blues Music Awards. A fost inclusă în Rock & Roll Hall of Fame în 1993, în Blues Hall of Fame în 2001 şi de două ori în Grammy Hall of Fame – în 1999 şi în 2008.

James a cântat gospel în corul bisericii încă de la cinci ani. Până în 1954, ea înregistrase “Roll With Me Henry”, alături de alte două tinere cu care a format trioul The Peaches. Grupul a fost descoperit de celebrul muzician Johnny Otis – care a murit marţi, la vârsta de 90 de ani -, iar piesa lor, redenumită “The Wallflower”, a dominat topurile R&B în 1955. Trioul The Peaches s-a destrămat, însă James a continuat să înregistreze şi a lansat în acelaşi an “Good Rockin’ Daddy”, devenit ulterior un hit.

În anii 1960, James a semnat cu legendara casă de discuri Chess Records din Chicago şi a lansat piese ca “At Last” şi “Trust in Me”, dar şi “Something’s Got a Hold of Me”.

De-a lungul deceniilor, James a avut peste 30 de single-uri în topurile R&B şi a devenit un punct de referinţă pentru cântăreţi precum Janis Joplin şi Tina Turner.

Cântăreaţa a cunoscut de-a lungul vieţii suişuri şi coborâşuri atât în carieră, cât şi pe plan personal. S-a luptat cu obezitatea, dependenţa de heroină, a avut relaţii marcate de abuz, inclusiv cu câţiva gangsteri. În anul 2003 a suportat o intervenţie chirurgicală de montare a unui inel gastric şi a pierdut aproape 100 de kilograme în greutate.

Pe plan muzical, însă, Etta James a fost o legendă, una dintre figurile cheie ale începuturilor rock ‘n’ roll-ului.

De-a lungul unei cariere impresionante, Etta James a fost recompensată cu patru premii Grammy – printre care şi unul pentru întreaga carieră – şi 17 Blues Music Awards. A fost inclusă în Rock & Roll Hall of Fame în 1993, în Blues Hall of Fame în 2001 şi de două ori în Grammy Hall of Fame – în 1999 şi în 2008.

Cea mai celebră piesă a Ettei James este balada “At Last”, folosită de foarte multe ori de atunci ca muzică de acompaniament pe coloanele sonore ale unor filme, în reclame radiofonice şi spoturi televizate.

În filmul “Cadillac Records” (2008), care retrasează istoria muzicii blues din Chicago-ul anilor ’50, cântăreaţa Beyonce Knowles deţine unul dintre rolurile principale, interpretând-o pe Etta James. În 2009, Beyonce Knowles a interpretat cântecul “At Last” la începutul balului organizat cu ocazia ceremoniei de investire în funcţie a preşedintelui american Barack Obama.

Vizualizări: 217

Comentează