Majorarea preţului la gaze este inevitabilă, ministrul economiei

Majorarea preţului la gaze este inevitabilă, ministrul economiei

Majorarea preţului la gazele naturale este inevitabilă, după ce, la 1 ianuarie, a crescut preţul de import a acestora, a declarat, joi, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, la o şedinţă la Guvern pe tema scumpirilor din ultima perioadă a produselor şi serviciilor, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit ministrului, majorarea preţurilor la produse petroliere şi gaze naturale este determinată de situaţia pe pieţele internaţionale. Totodată, Valeriu Lazăr a menţionat că există anumite rezerve şi faţă de metodologia de formare a preţurilor la produsele respective, elaborată de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică.

În context prim-ministrul, Vlad Filat, a dispus convocarea unei şedinţe de lucru cu reprezentanţii ANRE şi operatorii pieţei energetice pentru a identifica soluţii efective de asigurare a preţurilor reale la produse petroliere şi resurse energetice. „Este de dorit ca preţurile la produse petroliere să se modifice nu numai în cazurile majorării preţurilor pe pieţele internaţionale, dar şi atunci când acestea înregistrează scădere”, a mai spus Vlad Filat.

În ceea ce priveşte preţurile la produse alimentare şi mărfuri de larg consum, s-a decis ca acestea să fie în permanenţă monitorizate şi analizate în cadrul comitetelor naţionale pe categorii de produse. Din acestea fac parte experţi ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Indicele preţului de consum în Republica Moldova a constituit anul trecut 8,1%.

sursa  Radio Vocea Basarabiei

vizualizări: 142

Comentează