Cum sa opresti certurile pe tema cheltuielilor

“Nu o sa gasesti niciodata doi oameni mai diferiti decat eu si sotul meu cand e vorba de bani”, ar spune multe dintre doamne. Dar va iubiti atat de tare incat depasiti impasurile financiare. Si le tot depasiti, dar discutiile se permanentizeaza. Poate ca tu esti cheltuitoare, iar el este un strangator sau viceversa. Si atunci, ce este de facut?

ECONOMIE. Cu banii strânși vă puteți bucura de un concediu

Recunoasterea si recunostinta
Primul pas in a evita certurile pe teme financiare – si de aici sa degenereze in cu totul alte conflicte – este sa va recunoasteti amandoi scaparile si sa va aratati recunostinta fata de cel care a ramas “in paguba” din cauza acestora. Adica, daca tu ti-ai achizitionat in aceasta luna o rochie, iar sotul tau nu a facut decat sa plateasca taxele aferente traiului, arata-i putina recunostinta si recunoaste ca tu te-ai rasfatat mai mult. Nu gasi scuze de genul “eu sunt femeie, am voie”. Dimpotriva, ea trebuie sa fie o dovada de luciditate si rationament intr-o relatie.
Barbatul si banii/ femeia si banii
Atunci cand el este cel care subtiaza bugetul, ia-o ca pe o nevoie de a-si arata dominatia, suprematia fata de tot ce-l inconjoara. Nu de putine ori barbatii isi exprima frustrarile in acest fel ori simt nevoia de o schimbare. Cand ea cheltuie peste masura, nu te grabi sa o etichetezi cu sintagma “tipic feminin”. Depresia si complexarea pot da o astfel de manie, iar cumparaturile pot da chiar si dependenta. In ambele cazuri, niciunul nu exceleaza in solutii mai simple, deoarece sexul nu prea face diferenta.
Pas pentru rezolvare: dezgropati trecutul
Nu asteptati sa va impungeti cu un alt motiv, nu cautati samburi de scandal pentru a ajunge la marea problema. In alte cuvinte, nu e cazul ca vreunul dintre voi sa stea imbufnat, sa comenteze orice la modul ironic, sa se uite la TV si sa suspine ca numai in filme viata e frumoasa. Luati impreuna taurul de coarne si cautati o solutie. Marea provocare este sa o faceti in liniste, cu respect si fara comentarii rautacioase. “Modul in care administrezi banii poate fi in stransa legatura cu modalitatea in care au procedat parintii tai”, spune dr. Schoger in Woman’s Day. “Daca tatal tau obisnuia sa plateasca toate facturile si sa-ti ofere tot ce doreai, este foarte probabil sa ai aceleasi asteptari si de la sotul tau. Si daca sotul a crescut intr-o familie unde se calcula ultimul banut, e normal ca el sa fie determinat sa stranga pentru zile negre”, mai spune el. Deci, cunoasterea trecutului va ajuta sa gasiti si sursa diferentelor de comportament si mentalitate.
Faceti un pact
Cearta la nesfarsit nu aduce banii inapoi si nici nu-i inmulteste. Ba mai mult, ea nu face decat sa va impiedice sa gasiti solutii. De aceea mergeti din start pe varianta unui pact. Nu va taiati complet cheltuielile in interes personal, ci strangeti cureaua. De exemplu, luna aceasta puteti cheltui pe nimicuri 100 de lei de persoana. Ori, puteti sa deschideti un cont de economii, o pusculita in care sa va ambitionati sa strangeti bani pentru un concediu de vis.

FACTURI. Daca participati amandoi, solutiile pot fi mult mai simple

Cea mai neagra zi: cea de salariu
Pentru multe femei, asta este ziua judecatii, fara exagerare. Acum e momentul sa spuna pe ce au cheltuit banii, iar ele de multe ori uita. Facturile depasesc bugetul, incep reprosurile si de aici un intreg haos. Toata cearta si mania se risipeste in cateva zile, dar revin la urmatoarea datorie financiara ori zi de salariu. Vrei sa stii cate casnicii s-au incheiat din cauza asta? In Europa, circa 40% din divorturi sunt intocmite pe acest motiv, arata un studiu recent. Asadar, oare nu e mai ieftin sa chibzuiti banii decat ca aceste discutii sa va coste mariajul?
FACTURI. Daca participati amandoi, solutiile pot fi mult mai simple

FEMEI. In general, ea este cea care cheltuie iresponsabil

Risipitorul vs. strangatorul
“Banii simbolizeaza puterea si controlul, iar stilul in care un cuplu ii menajeaza reflecta modul in care acesta se vede pe sine”, spune Scott Stanley, psiholog si director la Centrul Studiilor Maritale si de Familie de la Universitatea Denver. Mai mult, psihologul specializat in terapia de cuplu Steven C. Schoger, din Los Angeles, spune, citat de “Woman’s Day”, ca lucrurile sunt mai complexe decat atat: “Cheltuitorul este atras de strangator, pentru ca astfel gaseste si simte un sprijin sau o salvare. Problema este ca acel cheltuitor poate ajunge sa controleze si sa submineze puterea strangatorului. Asadar, daca barbatul isi da seama ca sotia e mana larga, el va actiona. Iar ea trebuie sa vada reactia lui ca pe un ajutor, nu ca pe o pedeapsa”, a spus specialistul.

STOP!
Fara carti de credit! Ele nu fac decat sa te tenteze permanent.
Fara plimbari prin mall, din comoditate, deoarece e imposibil sa nu va loviti de o MEGA SUPER OFERTA. Mergeti in parc!
Fara vicii. Daca te strange buzunarul, e timpul sa renunti la tigari si bautura. In acest fel vei economisi o suma substantiala si iti vei proteja si sanatatea.
Fara intarzieri la facturi. Nu mai plati penalizari din comoditate. Plateste-le la timp, pentru ca 20 de lei de acolo plus inca 20 de lei de dincolo…
Fara mofturi precum dry cleaning, fast-food, cosmetica. Poti face exceptie doar daca sunt strict necesare. Stim ca un costum nu poate fi curatat acasa, dar camasa poate fi spalata, apretata si calcata de tine, fara sa cheltui circa 15 lei pentru a o face altcineva.
Fara suparari si panica din cauza lipsei banilor. Linisteste-te, vei trece peste aceasta dependenta de cheltuieli. Starile de rau lucreaza impotriva ta. Pune-ti o poza cu insulele Bahamas undeva la vedere si imagineaza-ti ca economisesti bani sa ajungi acolo. Cu putin efort, intr-o zi o sa ai un sejur de cinci stele.

vizualizări: 341

Comentează