Avion propulsat doar de energie solara

Avion propulsat doar de energie solara

Mijloacele de transport ce folosesc energie alternativa, in special energie solara, au tot fost aduse in discutie de catre noi pe Arena IT. Ne atrage subiectul pentru ca tinteste exact la nevoile noastre de acum inainte. Chiar daca in majoritatea cazurilor a fost vorba despre masini, acum se pare ca propulsia electrica a fost adoptata si la un avion care a pornit intr-o cursa de 24 de ore.
Avionul se numeste, sugestiv, The Solar Impulse si a pornit intr-o cursa de 24 de ore pe data de 7 Iulie, fara combustibil, doar cu soarele deasupra capului. Calatoria a luat start din Geneva, Elvetia, si a avut ca scop sa demonstreze ca energia solara este cu adevarat importanta.
Proiectul a inceput acum sase luni de zile, deci au avut timp sa deruleze nenumarate teste ceea ce a facut cursa de 24 de ore din ce in ce mai putin periculoasa. Avionul are doar un singur loc si e echipat cu 12.000 de panouri solare plasate pe cele doua aripi care in total insumeaza 63 de metri. Avionul este propulsat de patru motoare electrice si pe timp de noapte depinde de incarcarea bateriilor.
Avionul a reusit sa aterizeze in siguranta dupa 26 de ore si 9 minute de zbor si a avut o viteza medie de 23 de noduri (~42 KM/h) iar viteza maxima a fost de 68 noduri (~125 KM/h). Altitudinea maxima a fost de 8564 de metri.
Daca doriti sa fiti la curent cu evolutia proiectului puteti vizita din cand in cand site-ul dedicat, acolo gasiti si informatii suplimentare despre prima calatorie lunga a lui The Solar Impulse

vizualizări: 110

Comentează