Simirad vrea pod peste Prut, la Ungheni

Simirad vrea pod peste Prut, la Ungheni

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a cerut, duminică, sprijinul parlamentarilor ieşeni pentru construcţia unui pod peste Prut, în dreptul localităţii ieşene Ungheni, precum şi pentru deschiderea unei universităţi româneşti în oraşul Ungheni din Republica Moldova.

Constantin Simirad a declarat, la o întâlnire la care au fost prezenţi 11 din cei 17 parlamentari ieşeni, că proiectul podului de la Ungheni a fost discutat cu oficiali moldoveni în cadrul recentei vizite a delegaţiei României la Chişinău.

“Consiliul Judeţean va finanţa asfaltarea drumului până la graniţă, fiind vorba despre o lungime de vreo cinci kilometri. Acum e drum judeţean, dar îl vom face naţional. Vă rog să faceţi lobby la ministrul Radu Berceanu pentru realizarea podului. De altfel, şi ministrul Berceanu s-a aflat în delegaţia care a fost la Chişinău, dar lucrurile trebuie impulsionate”, le-a spus Simirad parlamentarilor prezenţi la reuniune.

Deputatul PDL Nicuşor Păduraru a afirmat că a trimis deja Ministerului Transporturilor şi Ministerului de Externe documentaţia elaborată de Consiliul Judeţean, urmând ca în cursul serii sau cel târziu luni să discute cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, pe tema deschiderii punctului vamal de la Ungheni.

De asemenea, prepedintele CJ Iaşi le-a solicitat senatorilor şi deputaţilor de Iaşi să se implice şi în proiectul deschiderii unei universităţi româneşti în oraşul Ungheni din Republica Moldova, după modelul celei deschise deja la Cahul.

“La Cahul există o universitate deschisă sub tutela celei de la Galaţi. Vrem să extindem această experienţă şi să înfiinţăm una şi la Ungheni. Am discutat cu autorităţile moldovene, există spaţiu acolo, au toată disponibilitatea. Trebuie discutat cu cei de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, iar dacă nu vom avea un răspuns favorabil, cu cei de la Universitatea Tehnică”, a afirmat Constantin Simirad.
La rândul său, senatorul Dumitru Oprea (PDL) a spus că în perioada în care a fost rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi s-a deschis prima linie universitară externă în Bălţi, însă “ulterior au apărut tot felul de probleme”.

“Nu înţeleg de ce vă iritaţi, domnule Oprea. Acum e un regim favorabil României. Întreg guvernul este pro-românesc”, a declarat Simirad, care le-a sugerat parlamentarilor ieşeni să studieze documentaţia elaborată de conducerea Universităţii din Galaţi în cazul deschiderii filialei de la Cahul.

Localitatea Ungheni din Republica Moldova numără 37.000 de locuitori şi este situată pe malul estic al Prutului, în dreptul comunei Ungheni din România.

ring.ro

vizualizări: 345

One Comment

  • Nume
    17 februarie 2010 | Permalink |

    Comentariu

Comentează