Un panaceu mai puţin cunoscut: cura cu vin de pelin

Un panaceu mai puţin cunoscut: cura cu vin de pelin

De secole, în medicina populară, pelinul este un remediu dovedit care tratează afecţiunile de stomac şi de ficat. Pelinul era folosit frecvent ca plantă de leac de daci, de romani şi de greci.

Dar prima atestare documentară, care recomandă modul de folosire a acestui panaceu, a fost înscrisă pe un papirus egiptean care datează din anul 1600 înainte de Hrisos. În Evul Mediu însă, pelinul devenise o plantă importantă, indicată de medicina practicată în schituri şi mănăstiri.

În renumita sa carte „Farmacia verde-miracolul vindecării bolilor”, preotul german Sebastian Kneipp prezenta rezultatele miraculoase ale experienţei sale de o jumătate de veac şi făcea pelinului o recomandare foarte utilă : „Cine suferă de stomac sau de ficat, în loc să întindă mâna după tutun, mai bine să ia de două- trei ori pe zi câte o priză de pelin uscat pe care să-l presare cu două degete peste prima lingură de supă, sau să-l pună în mâncare, ca pe piper”.

Alte recomandări

Preparatele cu efecte medicinale din pelin : infuzia, pulberea, lichiorul, siropul sau tinctura sunt eficiente în afecţiuni precum edemele renale, anorexia, gastrita hipoacidă, hemoroizii şi rănile care se vindecă greu.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă pelinul pentru acţiunea sa complexă asupra căilor gastro-intestinale:” Infuzia de pelin face o curăţenie generală în acest sector, distruge inclusiv viermii intestinali, tratează diabetul şi are calităţi depurative.

Mai mult, preparatele din pelin, pe lângă faptul că sunt tonice amare, revitalizante gastrice şi intestinale, acestea stimulează şi anumite zone pe creier, fiind apreciate ca tonice cerebrale. De asemenea, în cazul bolnavilor de ciroză, tratamentul cu pulbere de pelin, administrat sublingual (o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi), timp de 21 de zile, ajută la eliminarea lichidului”.

Pentru creşterea imunităţii

Persoanelor cu imunitate scăzută, cu răceli frecvente şi guturai li se recomandă să picure în fiecare nară câte 8-10 picături de ceai de pelin în fiecare seară.

Faimoasa cură de primăvară cu pelin

Un leac inedit, recomandat de celebra călugăriţă vizionară Hildegard van Bingen, trăitoare în secolul al XII -lea, a supravieţuit timpului şi a salvat viaţa a mii şi mii de bolnavi.

În opinia terapeutei Hildegard, cura de primăvară cu vin de pelin trebuie urmată din luna mai până-n octombrie. Vinul de pelin amestecat cu miere, care se prepară foarte uşor, trebuie consumat din trei în trei zile, dimineaţa, înainte de micul dejun. Hildegard susţine că efectele curei sunt extraordinare pentru tot organismul.

Vezi continuarea pe click.ro

Vizualizări: 380

Comentează