Încălcări grave în cazul incendiului devastator de la Botanica

Încălcări grave în cazul incendiului devastator de la Botanica

Incendiul devastator de ieri din sectorul Botanica al capitalei în urma căruia a ars o mansardă cu 28 de apartamente, s-ar fi declanșat din cauza unui scurtcircuit. Totodată, Serviciul Situațiilor Excepționale nu exclude ipoteza utilizării neatente a focului deschis.

Pompierii care au coordonat acțiunile la fața locului susțin că flăcările s-au extins foarte repede întrucât acoperișul și pereții mansardei au cedat în fața focului.

„Era dificil de pătruns la etajul mansardei pentru că avea doar o singură intrare. Nu puteam acționa mai aproape de cinci metri pentru că era o temperatură de 1000-1200 de grade. Răspândirea flăcărilor a fost destul de mare, de la 1 până la 3 metri pe minut. Firma care a executat construcția a asigurat în documente că mansarda are gradul de rezistență II la incendii, ceea ce înseamnă că pereții trebuiau să rezite flăcărilor timp de 90 de minute. În cazul dat a rezistat numai planșeul dintre etajul cinci și șase”, a precizat şeful Detașamentului de salvatori și pompieri al sectorului Botanica, Alexandru Sandu, citat de jurnal.md

Mai mult, responsabilul a menționat că accesul tehnicei speciale în preajma clădirii a fost îngreunat din cauza automobilelor parcate neregulamentar. De asemenea, pentru că unii locatari au încălcat regulile de utilizare a gazului, mai mulţi pompieri au fost nevoiţi să scoată din apartamentele de la etajele inferioare până la zece butelii de gaz.

Pompierii au fost alertați ieri la ora 15:50, ca după aproape trei ore de luptă cu flăcările să localizeze incendiul. În stingerea focului care a afectat o suprafață de 1200 de metri pătrați au fost implicate 15 autospeciale, 5 autoscări și 65 de pompieri. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Sinistrații au fost cazați temporar la Școala Internat nr. 2 din capitală. SSEPC a iniţiat o anchetă publică pe acest caz.
Foto: jurnal.md

Vizualizări: 518

Comentează