Bugetele şcolilor pentru anul 2014 sunt disponibile online

Bugetele şcolilor pentru anul 2014 sunt disponibile online

Cu scopul de a promova un sistem de învăţământ de calitate şi de a stopa colectarea de plăţi neformale în şcoli, Ministerul Educației în comun cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup a lansat la 29 aprilie curent o nouă secțiune pe www.BudgetStories.md, „Bugetul școlii 2014”. Astfel, în premieră pentru Republica Moldova, toate bugetele planificate pentru școlile din țară în anul 2014 sunt disponibile online.

Orice vizitator al paginii web „Bugetul școlii 2014” poate vedea de câți bani dispune o anumită instituție de învățământ și câte resurse revin în medie pentru un elev. „Aceste date sunt utile, agregate, dar nu suficiente pentru a face anumite analize”, a subliniat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.
Ministrul a mai spus că acest proiect vine să confirme angajamentul Ministerului Educației pentru promovarea unui sistem de învățământ de calitate bazat pe performanță, excelență și transparență.
„Grație acestei platforme orice cetățean, orice elev, părinte, profesor, cadru managerial poate accesa în mod interactiv datele despre bugetele școlilor în anul 2013 și despre resursele planificate pentru anul 2014. Investițiile în educație vor conduce la rezultate reale în îmbunătățirea calității și sporirea performanței elevilor doar dacă vor fi făcute în mod echitabil și responsabil. În același timp, transparența în administrarea bugetelor este esențială pentru înțelegerea procesului bugetar, pentru comunicarea cu părinții și alți actori interesați, pentru împărtășirea bunelor practici între școli și pentru îmbunătățirea managementului instituțiilor de învățământ”, a relevat ministrul.

Managerii şcolari vor putea fi sancţionaţi

Datele agregate sunt oferite Ministerului Educaţiei de fiecare autoritate publică locală despre bugetele instituţiilor de învăţământ din localităţi.
„Datele dezagregate pot fi oferite de către instituţiile de învăţământ prin intermediul a două formule: o formulă prin intermediul portalului scoala mea.md şi o alta care va deveni obligatorie odată cu aprobarea noului Cod al Educaţiei, când administraţia fiecărei instituţii de învăţământ va fi obligată să prezinte datele dezagregate din buget. Prin proiectul scoala mea.md pot fi cunoscute, comparate bugetele şcolilor, suma medie care îi revine fiecărui elev”, a explicat ministrul educaţiei.
Referindu-se la amenzi, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a precizat că în proiectul Codul educaţiei există o prevedere explicită care se referă la sancţionarea managerului şcolar atunci când resursele financiare nu sunt folosite conform destinaţiei şi eficient.
În afară de aceasta, noua secțiune de pe BudgetStories.md conține și informații despre felul cum au fost cheltuiți banii din bugetele școlilor în anul 2013 și investițiile în infrastructura instituțiilor de învățământ realizate în această perioadă. Datele sunt prezentate la nivel de raion și la nivel de instituție școlară. Utilizatorii site-ului pot afla informații privind tipul investițiilor: schimbarea ușilor și ferestrelor, reparația capitală a acoperișului instituției sau procurarea echipamentului IT pentru școală.

„Bugetul rămâne încă ceva confidenţial”

Secțiunea „Bugetul școlii 2014” mai permite compararea interactivă a bugetelor școlilor din toate localitățile Republicii Moldova.
Pagina oferă utilizatorilor exemplul elevilor care se implică activ în procesul de luare a deciziilor pentru școlile lor: „Bugetul rămâne încă ceva confidenţial, atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi. Dat fiind faptul că elevii sunt beneficiarii direcți ai școlii, ar fi logic să ştim pe ce sunt cheltuiţi banii şcolii şi să se ţină cont şi de opinia elevilor”, afirmă Marius Chirtoacă, elev din capitală.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației în comun cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în cadrul proiectului „Facilitarea participării cetățenilor la consolidarea unei reforme educaționale responsabile și la îmbunătățirea calității educației din Republica Moldova” („Școala Mea”). Proiectul este desfășurat cu suportul financiar al Băncii Mondiale (Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială).
Victoria POPA, JURNAL de Chişinău
Foto: Nadea Roşcovanu

Vizualizări: 289

Comentează