14 din cei 25 de deputaţi ai PCRM au părăsit astăzi fracţiunea

14 din cei 25 de deputaţi ai PCRM au părăsit astăzi fracţiunea

14 din cei 25 de deputaţi ai PCRM au părăsit fracţiunea acestei formaţiuni. Aceştia au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă despre crearea unei platforme parlamentare social-democratice „Pentru Moldova”. Anunţul a fost făcut după ce fostul vicepreşedinte al PDM Vlad Plahotniuc a anunţat noaptea trecută pe o reţea de socializare că „revine în politică” şi că va participa în mod direct la formarea majorităţii parlamentare cu scopul de a „asigura o guvernare stabilă”.

Violeta Ivanov, unul dintre deputaţii care au părăsit PCRM, a declarat că cei 14 deputaţi vor salvarea din criza economică şi politică a R. Moldova, „renunţăm la jocurile politice ale conducerii PCRM”, a spus ea. „Ne adresăm către toţi parlamentarii care vor stoparea dezastrului şi doresc revenirea R. Moldova pe calea dezvoltării să adere la Platforma Parlamentară Social-Democratică „Pentru Moldova”.

La rândul său, fostul deputat comunist Artur Reşetnicov a declarat că PCRM a avut două căi: ori asumarea responsabilităţii de guvernare, ori să fie un partid de opoziţie cu comportament adecvat. „Nu au fost acceptate în interiorul partidului nici discuţiile serioase privind asumarea guvernării, chiar dacă astfel de propuneri au venit în special din partea PD, toate propunerile noastre au fost respinse de dragul unor iluzii şi ambiţii personale, de dragul unor vise irealizabile ale liderului partidului. Anunţăm în mod deschis detaşarea de PCRM”, a mai spus Reşetnicov.

PDM şi cei 14 deputaţi din PCRM au 34 de mandate.

Reluăm mai jos anunţul pe care l-a făcut astăzi noapte controversatul om de afaceri, liderul PD, Vlad Plahotniuc.
„După o perioadă în care am putut privi mai detașat scena politică din țara noastră, am ajuns la concluzia că, deja de câțiva ani, partidele politice se învârt în același cerc vicios și nu reușesc să găsească soluții de ieșire. Avem aceleași crize dominate de frustrări și orgolii, aceleași lupte nebune după funcții, dar lipsește cel mai important lucru: crearea unor mecanisme politice funcționale, care să asigure stabilitatea majorității parlamentare și, implicit, a viitorului guvern. Ceea ce ne-a lipsit în mod clar, din 2009 încoace, a fost stabilitatea. Am mers din alegeri în alegeri, ceea ce a ținut scena politică într-o permanentă tensiune, iar guvernele, în loc să facă reforme radicale, au fost mai mult în situația de a rezista în fața crizelor politice.

Chiar și în aceste zile, în loc să se caute soluții pentru formarea unei majorități politice cât mai stabile, dezbaterea este legată de cine ce funcții să ocupe, lucru care acționează total împotriva eforturilor de formare a majorității parlamentare. De ce nu avem majoritate politică până acum? Pentru că se caută prim-miniștri și președinți, în loc să se caute mai întâi voturi și soluții politice pe termen lung.

Zilele trecute, am avut întâlniri cu mai mulți parteneri externi, oficiali veniți să discute situația politică din țara noastră, dar și membri ai corpului diplomatic. Ei au solicitat să afle și opinia mea legată de modul în care putem asigura această stabilitate politică și mă bucur că pe ei îi preocupă în primul rând acest subiect, pe care și eu îl consider prioritar. În zadar vorbim despre reforme radicale și despre terapia de șoc prin care trebuie să treacă Moldova pentru a ieși din criza în care se află, câtă vreme nu avem măcar un an de zile de stabilitate, fără războaie politice, fără a avea campanii electorale în față. Le-am prezentat soluțiile, așa cum le văd eu, și am fost întrebat de ce nu mă implic în implementarea lor, dacă există astfel de soluții. Am promis atunci că mă voi implica, iar acum a venit momentul să o fac.

Începând de astăzi, revin în partid și voi participa în mod direct la formarea majorității parlamentare care să asigure o guvernare stabilă și care sper să reușească să cumuleze inclusiv voturile necesare pentru alegerea președintelui țării în luna martie, anul viitor. Scopul meu și al PDM este să participăm la crearea unei majorități care să asigure un suport politic consistent pentru ceea ce are nevoie Republica Moldova acum: o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic.

Dacă nu suntem în stare să formăm acum această majoritate politică stabilă, atunci ne rămâne doar soluția anticipatelor. Improvizațiile pe termen scurt nu mai pot fi acceptate în situația în care se află Republica Moldova. Anticipatele ne vor aduce însă tot la masa negocierilor, poate însă într-un format diferit și cu țara mai adânc afundată în criză”.

Svetlana Corobceanu
Foto: moldpres.md

Comentează