Quo vadis, „Caravita”?

Quo vadis, „Caravita”?

Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, „Caravita&Co”, proprietate a rudelor preşedintelui PLDM Vlad Filat, ar fi provocat statului o pierdere în valoare de „doar” 50 de milioane de lei în cazul BEM

Liderii PLDM, PDM şi PL s-au întâlnit în decursul săptămânii curente în mai multe rânduri, în principal, pentru a negocia funcţiile în viitorul guvern. Însă, pe moment, nu au fost anunţate rezultate concrete în acest sens. În timpul negocierilor privind formarea alianţei de guvernare, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a efectuat o serie de arestări în cazul Băncii de Economii (BEM). Este vorba de compania „Caravita&Co”, despre care se spune că ar fi proprietate a rudelor preşedintelui PLDM, Vlad Filat. Potrivit CNA, această companie ar fi provocat statului o pierdere în valoare de 50 de milioane de lei în cazul BEM.

CNA a reţinut miercuri patru persoane, pentru 72 de ore, învinuindu-le de spălare de bani, infracţiune care a provocat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii. Acestea au fost puse sub învinuire, urmând ca procurorii să ceară judecătorilor de instrucţie eliberarea mandatelor de arest pe numele acestora. Totodată, cei de la CNA au declarat că reţinuţii figurează într-o investigaţie iniţiată în România, iar un cetăţean român a fost citat de CNA şi procurori pentru a fi audiat în dosarul delapidărilor de la BEM. Acesta este suspectat de coautorat la spălare de bani şi urmează să fie anunţat în urmărire internaţională, dacă nu va răspunde citării repetate. Deși CNA nu a oferit iniţial detalii, se ştia că era vorba de perchezițiile realizate în birourile companiei „Caravita & Co”, cu sediul în blocul IPTEH, care ar fi proprietate a lui Vlad Filat. Proprietarii companiei „Caravita & Co” sunt Ion și Vladimir Rusu, cumnatul şi, respectiv, nepotul liderului PLDM, Vlad Filat.

Au fost găsite ștampile ale întreprinderilor off-shore

Ulterior, joi, CNA și Procuratura Generală au dezvăluit probele pe care le-au găsit la compania „Caravita & Co”. Potrivit anchetatorilor, în urma perchezițiilor, au fost găsite ștampile ale întreprinderilor off-shore prin care această companie își efectua transferurile. De asemenea, au fost găsite cheile de acces la conturile bancare din diferite țări din străinătate, la care aveau acces companii rezidente și nerezidente în R. Moldova. Au fost identificate și citații emise de către autorităţile române pe numele persoanelor implicate în acest caz. În plus, CNA a informat că a găsit copii ale probelor din dosarul BEM, care confirmă: „Caravita & Co” este implicată în scheme de spălare de bani și, nu în ultimul rând, probe care confirmă că o instituție de stat a urmărit un martor din acest dosar.

CNA: Modul în care au acţionat reprezentanţii „Caravita & Co”

caravita-111De asemenea, procurorii au anunțat că au cerut arest pentru un termen de 30 de zile pentru cele patru persoane reținute. În după-amiaza zilei de ieri, Judecătoria Buiucani a eliberat mandat de arestare pe numele unuia dintre administratorii firmei „Caravita” pe un termen de 30 de zile. Cu puţin timp înainte de aceasta, instanţa a decis plasarea în arest preventiv a fondatorului companiei. Aceştia se vor afla în custodia CNA.

Procurorul Adriana Bețișor a descris modul în care au acționat reprezentanții „Caravita & Co” în schemele de spălare de bani:
Prima schemă presupune acordarea unor credite de către BEM. Este vorba de două companii: „Caravita & Co” și „Business Estade Invest” SRL, care au contractat credite în valoare de 22 mil. de lei și, respectiv, 30 de mil. de lei. În a doua schemă sunt implicate mai multe companii de peste hotare, care dețin conturi bancare în Letonia. BEM a acordat un credit companiei „Caitas Grup”, care, la rândul ei, a făcut o tranzitare prin mai multe companii nerezidente în RM cu conturi în Letonia. Printr-o altă verigă s-au acordat două credite de urgență, iar toți banii au ajuns la „Business Estade Invest” SRL.
Cea din urmă a făcut transfer către „Caravita &Co”, ce, la rândul său, și-a închis primul credit de la BEM, și „Business Estade Invest” SRL și-a închis creditul în valoare de 30 mil. de lei.

caravita-221Reacţia lui Filat

Ca reacţie a rechizitoriului CNA, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat: „Eu cred că foarte mulți așteaptă ca eu să fiu foarte și foarte emotiv în ceea ce fac și ce spun. Așteptare în zadar. Eu nu cred în coincidenţe. Modalitatea și perioada aleasă pentru rețineri nu este întâmplătoare. De ce anume acum, când formarea noii alianțe este pe ultima sută de metri? Indiferent de aceste acțiuni, Moldova va avea o alianță proeuropeană, bazată pe principii de corectitudine și cu un obiectiv clar de reformare a justiției, cu implicare europeană directă. Sunt sigur că Ion și Vladimir Rusu, împreună cu colegii lor, își vor demonstra nevinovăția. Voi depune toate eforturile ca cetățenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar”, a spus Filat.

În opinia fostului premier Ion Sturza, acțiunile CNA nu sunt decât o metodă de intimidare psihică în procesul de negocieri pentru formarea unei coaliții proeuropene. „Reținerea unor rude apropiate ale unor politicieni, în pline negocieri, este o formă, fără de precedent, de intimidare psihică. Justiţiarii nu trebuie să facă politică!”, a indicat Sturza.

Ioniţă: „Doar un copil ar încerca să acopere jaful cu aceste negocieri”

Totodată, Veaceslav Ioniţă, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe a calificat, pentru JURNAL de Chişinău, drept infantile acţiunile celui care încearcă să se acopere cu procesul de negocieri, făcând aluzie la liderul PLDM. „Furtul de bani de la BEM şi instituţiile implicate în acest jaf imens sunt mult mai importante decât aceste negocieri. Şi dacă cineva încearcă să acopere jaful cu aceste negocieri, este un copil. Însă aceasta nu înseamnă că actorii politici implicaţi în negocieri nu vor utiliza la maximum prostia unui partener de coaliţie în cazul dat. Evident că acţiunile care au fost întreprinse ieri şi ceea ce va urma în zilele următoare conferă o putere enormă celorlalţi”, a comentat joi pentru JURNAL Ioniţă.

Nantoi: „Unii au recurs la luarea de ostatici”

Pentru observatorul politic Oazu Nantoi, între procesul de negocieri şi reţinerile CNA există o corelaţie evidentă. „Dacă analizăm minuţios ceea ce ni s-a oferit ieri, cum ni s-a oferit şi de cine, inclusiv circumstanţele, am impresia că această corelare este foarte evidentă şi aş putea să spun că unii au recurs la luarea de ostatici”, a opinat pentru JURNAL Nantoi.
Un alt comentator politic, Anatol Ţăranu, consideră că cele 50 mil. de lei ‘constituie o sumă insignifiantă pentru CNA ca să îi aresteze pe proprietarii „Caravita&Co”, de vreme ce cele mai importante persoane din afacerea Băncii de Economii sunt anchetate în libertate: „Joi, CNA a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că suspecţii reţinuţi miercuri ar fi provocat statului prin acţiunile lor o pagubă în valoare de circa 50 mil. de lei. 50 de mil. şi 20 de mlrd de lei. CNA a început descoperirea crimei secolului cu aceste 50 de mil. Iar oamenii-cheie din această afacere sunt cercetaţi în stare de libertate. Este absolut evident că avem de-a face cu un mecanism de intimidare politică în condiţiile în care justiţia este subordonată factorului politic. Presiunea este exercitată cu scopul de a obţine un executiv care să fie supus absolut influenţei oligarhice. Prin urmare, se face tot posibilul ca la şefia guvernului să nu acceadă Vlad Filat”.

Unica problemă despre care se ştie că a fost decisă de către negociatori este că va fi organizat un nou referendum privind alegerea şefului statului. „Şi deoarece o asemenea consultare a cetăţenilor poate fi organizată până la şase luni înainte de expirarea mandatului actualului şef al statului, referendumul trebuie organizat în toamnă”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
Ilie Gulca
Foto: Nadejda Roşcovanu

Comentează