Ziua medic, seara cântăreț // FOTO

Are 33 de ani, o familie frumoasă, o carieră de succes în medicină, iar de 11 ani pasiunea sa pentru muzică i-a adus un al doilea job. Pe Ghenadie Ștefăneț l-am descoperit întâmplător, la o nuntă. Are un timbru ce nu poate trece neobservat şi mă întrebam, unde să fi stat „ascunsă” până acum această voce? În timpul discuţiei cu doi dansatori virtuoşi de la noi, aveam să aflu că acel povestea căruia o veţi afla în acest număr, în viaţa de zi cu zi este medic.

1Cel pe care vă recomandăm să-l decoperiţi în această săptămână s-a născut în familia Elenei şi a lui Dumitru Ştefăneţ, doi oameni simpli care au muncit mult ca să-i ofere singurului lor copil un viitor decent. „N-am fost un alintat, iar tot ce mi s-a dat a fost cu măsură”, ne spune la începutul discuţiei domnul doctor.
Ghenadie Ştefăneţ ştia de mic copil că o să devină medic. După ce a absolvit Colegiul de Medicină din Bălţi, a venit la Chişinău, unde timp de nouă ani a studiat anatomia patologică la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
„Vroiam să mă fac doctor şi am făcut tot posibilul să-mi văd visul îndeplinit. Aşa am ajuns să fiu medic morfopatolog. Mulţi cred că munca mea constă în examinarea corpurilor persoanelor decedate, însă acest aspect reprezintă doar 20% din activitatea mea, poate chiar mai puţin. Lucrez mai mult cu materialul post-operator, care e adus în secţia noastră pentru a fi studiat întru stabilirea diagnosticului intraviral”, povesteşte dr. Ghenadie Ştefăneţ.

Îşi întreţine familia din muzică

2În anul III de facultate, prietenii săi, printre care se număra şi interpretul Aurel Chirtoacă, ştiindu-l talentat, l-au întrebat dacă nu vrea să cânte cu ei într-un local din capitală. Aşa avea să-şi transforme pasiunea pentru muzică într-un al doilea job.
„Salariile medicilor sunt mizere, de aceea am luat decizia ca hobby-ul să-mi devină cel de-al doilea serviciu – doar aşa pot să-mi întreţin familia şi să duc un trai decent”, ne declară medicul morfopatolog.

Despre prima apariţie în faţa publicului

1244382_590564127670191_1488870621_oFiind un familist convins, Ghenadie Ştefăneţ are o regulă de aur: pe Evelina, fiica sa de 7 ani, el o duce şi aduce de la grădiniţă, însă din septembrie traseul său se va schimba, căci fata va merge în clasa întâi.
„Doar vinerea soţia e cea care o ia pe Evelina de la grădiniţă, căci eu merg să cânt. După ce la ora 16.30 îmi termin ziua de muncă la spital, merg să cânt într-un restaurant din capitală. În weekend lucrez pe la nunţi, cumătrii şi zile de naştere. Colaborez cu majoritatea artiştilor şi orchestrelor de la noi, însă în ultima perioadă, mai des colaborez cu Natalia Proca. Niciodată nu voi uita primele mele apariţii în faţa publicului. Aveam emoţii foarte mari. Era la o nuntă la care cânta Orchestra Fraţilor Advahov, Igor Rusu, Lenuţa Gheorghiţă şi eu. A fost primul test pentru mine, ca solist, şi mă bucur că l-am trecut”, ne spune Ghenadie Ştefăneţ.

Talent moştenit de la mama aTalentul l-a moştenit de la mama sa, care de altfel a insistat ca fiul ei să facă şi şcoala de muzică. Timp de cinci ani a studiat acordeonul şi recunoaşte că a acceptat să facă muzică doar de dragul celei care i-a dat viaţă, iar astăzi îi mulţumeşte pentru sfaturile şi insistenţa din acea perioadă.
„Şcoala de muzică era în spatele liceului, alături de terenul de fotbal. La orele de acordeon mă uitam cu jind pe geam cum colegii mei de clasă jonglează cu mingea, iar eu în acele momente mă supăram pe mama. Şi astăzi îmi aduc aminte de vorbele sale: ‘Măi copile, învaţă, căci într-o bună zi o să-ţi prindă bine! O să-ţi aduci aminte de vorbele mele şi o să-mi mulţumeşti’. Câtă dreptate avea!”, îşi aduce aminte domnul doctor.

Nu schimbă medicina pe muzică

aDeşi salariul său de medic nu e nici pe departe atractiv, acesta nu vrea să renunţe la marea sa dragoste – medicina. Recunoaşte că are un regim de muncă mai ceva ca la armată, însă pentru că îi reuşeşte să le îmbine perfect pe toate, merge mai departe în acelaşi ritm. Nu vrea să-şi facă o carieră în muzică şi preferă să lase lucrurile aşa cum sunt.
De nouă ani este căsătorit cu Mariana, fostă colegă de facultate, actualmente medic de familie. Şi-au împărţit foarte bine responsabilităţile casnice şi cele de părinte, astfel ca să nu existe motive de ceartă. „Acum avem emoţii, căci fetiţa noastră merge în clasa I. Am dat start pregătirilor încă de astă primăvară, dar tot mai avem câte ceva de procurat”, ne spune el.

a11825715_958280030898597_4945042923995794936_nLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Ghenadie Ştefăneţ