Grecia: Bursa şi băncile rămân închise până luni

Grecia: Bursa şi băncile rămân închise până luni

Bursa de valori de la Atena va rămâne închisă până luni, când se vor redeschide și băncile, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze finanțarea de urgență pentru instituțiile de creditare din Grecia, transmite publicația elenă ,,To Vima”, citată de realitatea.net

Tranzacțiile cu acțiuni la Bursa de valori de la Atena au fost suspendate începând cu data de 29 iunie, când guvernul elen a închis băncile și a impus restricții asupra mișcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenții îngrijorați de întreruperea discuțiilor dintre Grecia și creditorii săi internaționali.

Joi, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze finanțarea de urgență pentru băncile grecești cu 900 milioane de euro, până la aproape 90 de miliarde de euro.

Miercuri, Autoritatea de supervizare a piețelor de capital din Grecia (HCMC) a anunțat Athens Stock Exchange va rămâne închisă până în 17 iulie, dar unii analiști consideră că este puțin probabil să se redeschidă luni.

Liderii zonei euro au ajuns, luni, în unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistență financiară ce va fi acordat Greciei de creditorii internaționali (UE, BCE și FMI). Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent. Jumătate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizată pentru recapitalizarea băncilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anunțat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Foto: realitatea.net

Comentează