Studiile lui Gaburici: A fost deschis dosar penal pentru acte false

Studiile lui Gaburici: A fost deschis dosar penal pentru acte false

Inspectoratul General de Poliţie a deschis dosar penal pe cazul studiilor premierului Chiril Gaburici. Informaţia a fost confirmată, pentru Jurnal TV, de către ministrul de interne, Oleg Balan.

Cauza penală este deschisă în baza articolului 361 din Codul Penal care se referă la „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”.

Ministrul de Interne a precizat că este vorba despre actul de studii medii obţinut de premierul Chiril Gaburici. „Deschiderea cauzei penale înseamnă o bănuială rezonabilă a faptului că unele acte de absolvire a studiilor, obţinute de domnul Gaburici, prezintă semne de falsificare. Nimeni încă nu este vizat. Abia este pornită cauza”, a declarat ministrul, citat de jurnal.md

Balan a refuzat să ofere mai multe detalii, dar a menţionat că urmează să fie efectuate expertize şi audiate mai multe persoane.

„Restul informaţiilor nu le putem divulga. Organul de urmărire penală va iniţia anumite acţiuni despre care nu vă pot spune”, a adăugat ministrul de Interne.

Codul Penal prevede că infracţiunea vizată se pedepseşte cu o amendă în mărime de până la 300 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 până la 200 de ore, ori cu închisoare de până la 2 ani.

Amintim că studiile lui Chiril Gaburici au ajuns în vizorul poliţiei acum o lună, când o investigaţie jurnalistică a depistat mai multe inexactităţi în CV-ul acestuia. Inspectoratul General de Poliţie a iniţiat un proces penal pe marginea acestui caz.

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a menţionat că instituţia pe care o conduce încă nu a reuşit să clarifice situaţia şi l-a îndemnat pe Gaburici să facă lumină în acest caz. Până în prezent, premierul s-a eschivat să ofere detalii.
Foto: jurnal.md

Comentează