Libertatea de exprimare a presei este în pericol; Piaţa audiovizualului riscă să fie monopolizată

Libertatea de exprimare a presei este în pericol; Piaţa audiovizualului riscă să fie monopolizată

Proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Audiovizualului, care a fost înregistrat în grabă mare la Parlament de un grup de deputaţi, reprezintă o tentativă clară de suprimare a libertăţii de exprimare a presei din Republica Moldova. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Preşedintele Asociaţiei „Apollo”, Vasile Năstase, critică dur graba cu care grupul PD şi PLDM promovează acest proiect de lege spre aprobare în Parlament. În opinia acestuia, iniţiativa are ca scop final lustruirea imaginii oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Ce se întâmplă? Aici nu scrie nicăieri că vor fi interzise televiziunile din Federaţia Rusă. Rusia a semnat în 2006 Convenţia Europeană privind televiziunea transfrontalieră, dar nu a ratificat-o. Acum imaginaţi-vă că mâine Duma de Stat ratifică acest document… Este apă de ploaie”, a menţionat Vasile Năstase.

„Mai este un tertip, televiziunea pe care Plahotniuc o retransmite în Republica Moldova, Pervîi Kanal, a fost înregistrată într-o ţară europeană, care este parte a acestei Convenţii. Prin urmare, toate chestiile care ţin de programe informative, politice sau militare vor fi în continuare difuzate fără probleme. Mai mult, oricare alt post de televiziune din Rusia se poate înregistra undeva într-un stat european care a ratificat Convenţia”, a adăugat Vasile Năstase.

Continuarea materialului pe jurnal.md

5 Comentarii

  • 2 aprilie 2015 | Permalink |

    Si care este problema ? S-au mai este nevoie ca sa treca inca vre-o 25 de ani ca apoi cei de la pro tv sa arate cum o profesoara din Ungheni face miniet la un *andon si ca jurnal tv sa fie si mai departe principala portavoce a lui usatii si dodon.

  • 2 aprilie 2015 | Permalink |

    Interpretari eronate in favoarea socialistilor care au cel mai mult de suferit din combaterea propagandei rusesti. Apa de ploaie e in mintile acestor analisti, care cred ca poti sa combati propaganda stipulin deschis ca interzici posturile TV rusesti?! E un cliseu juridic as spune chiar inteligent a celor de la PD pentru a ne salva de propaganda ruseasca.

  • 2 aprilie 2015 | Permalink |

    Am asa o impresie ca Vasile Nastase este un agitator rus. Daca in Rusia se vorbeste clar despre refuzul la tot ce vine din tarile UE, apoi credeti ca ei o sa ratifice aceasta conventie? Mai ales dupa ce atitea sanctiuni li se impun in ultimul an si atita vrajba se creeaza intre lumea rusa si cea europeana? Daca aceasta lege va fi votata, atunci propaganda politica rusa va fi interzisa pe teritoriul R.Moldova. Si asta va fi un pas important pentru consolidarea statului.

  • 2 aprilie 2015 | Permalink |

    Nastase acesta prin 2007 a colaborat cu comunistii pentru a distruge EuroTV-ul..si cind il vad acum ca-l face pe marele analist..sincer…mi-i greata. In general cei de la JurnalTv nu odata au fost prinsi cu minciuna, iar mai multe reportaje dea lor au fost declarate de diferite ONG ca manipulatorii si false.

  • 2 aprilie 2015 | Permalink |

    Imi explica si mie cineva cum e pusa in pericol libertatea de exprimare in acest caz???
    1) Introducerea normelor ce urmează să asigure protecția demnității umane, dreptului la apărarea onoarei și demnității;
    2 )Introducerea normei ce ține de asigurarea securității informaționale a statului prin consolidarea pîrghiilor CCA de a nu permite derapaje, care pun în pericol securitatea națională și existența RM;
    ori de
    3) Se interzice propaganda externă prin emisiuni informative și politice;
    4) Se majorează cota produsului autohton și celui difuzat în limba de stat pentru radiodifuzorii din RM ??
    Interzic cumva aceste norme libera exprimare?

Comentează