2014, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Specialiştii trag un nou semnal de alarmă

2014, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Specialiştii trag un nou semnal de alarmă

Experţii au stabilit: anul 2014, în care s-au înregistrat temperaturi record în Europa, America de Sud, Rusia şi China, este cel mai cald an. Conform oamenilor de ştiinţă americani, temperaturile globale au fost cu 0,69 de grade Celsius decât media pe secolul 20.

În 2014 s-au înregistrat cele mai mare temperaturi din 1880 încoace, anul în care au început să fie documentate schimbările de vreme. 

Potrivit theguardian.com, citat de click.ro, Administraţia Naţională Oceanică a stabilit că media temperaturilor a fost cu 0, 69 grade Celsius mai mare decât media din secolul 20, în timp ce NASA a calculat o medie de 0,68 de grade.

Descoperirile confirmă rapoartele Organizaţiei Meteorologice din Marea Britanie şi ale celei din Japonia.

Oamenii de ştiintă spun că 2014 a fost cu 0,04 grade peste recordurile stabilite în 2005 şi 2010, şi cel de-al 38-lea an consecutiv cu temperaturi peste medie. „Faptul că într-un an se stabileşte un nou record de temperatură nu e important în sine, dar acesta este doar unul dintr-o serie de ani cu temperaturi record care este cauzat de încălzirea globală. Ne aşteptăm ca în anii ce vin să se stabiliească noi recorduri, nu peste tot şi nu în fiecare an, dar din ce în ce mai des. Putem spune fără griji că e cel mai cald an din 1.700 sau 2.000 de ani. Putem chiar spune că în ultimii 5.000 de ani”, a declarat directorul Institului de Studii Spaţiale Gaddard, Gavin Schmidt.

Mai mult, oamenii de ştiinţă punctează că această statistică e încă o dovadă a efectului încălzirii globale: „Cei care neagă fenomenul ar trebui să nu mai ignore semnalele de alarmă dacă vor să evite impactul dezastruos al încălzirii globale”, a completat Barbara Boxer, un membrut al Partidului Democrat din SUA.

Ultimul an cu temperaturi sub medie a fost 1911, acum peste un secol.

Veri arzătoare, ninsori în noiembrie şi inundaţii în întreaga lume

Temperaturi record au fost înregistrate pe surpafeţele de apă: cu 0,57 de grade peste media din secolul 20. Europa a fost şi ea afectată de valul de căldură: în Norvegia, autorităţile au udat străzile pentru a reduce căldura, iar finlandezii au fost avertizaţi că, în curând, nu va mai ninge în decembrie. În Turcia a plouat de cinci ori mai mult ca în alţi ani, iar Franţa a avut cea mai ploaisă vară din 1959 încoace, în timp ce inundaţii severe au afectat Serbia. În România, a nins în octombrie în sud.

În America de Nord, lucrurile au stat invers: în afară de California şi Alaska, continentul s-a confruntat cu un vortex polar la începutul anului, iar în noiembrie, a nins în Buffalo, New York. California, însă, a avut de suferit în urma celei mai fierbinţi veri, cu o media anuală cu 2,3 grade peste cea din secolul 20.

Argentina a fost afectată de secetă şi de pene de curent din cauza căldurii din America de Sud, iar Brazilia şi Bolivia au înregistrat temperaturi record. Nordul Bagladeshului, al Pakistanului şi India au suferit însă din cauza inundaţiilor şi a ploilor.
Foto: Getty

Comentează