Sub spectrul anticipatelor

Sub spectrul anticipatelor

Iminenţa alegerilor anticipate e tot mai reală. După aproximativ 40 de zile de negocieri opace şi sterile, formaţiunile proeuropene sunt incapabile să ajungă la un compromis privind formarea coaliţiei de guvernare. În asemenea condiţii, conform constituţiei, în cazul în care parlamentul recent constituit nu va adopta acte normative în decurs de trei luni, preşedintele R. Moldova va fi obligat să dizolve legislativul şi să anunţe alegeri anticipate.

La încheierea penultimei runde de negocieri, luni seară, liderul PD Marian Lupu a declarat cu aplomb că discuţiile cu PL nu au rezultate, justificând extinderea formatului unei eventuale coaliții de guvernare. Acesta i-a acuzat pe reprezentanţii PL de pretenţiile ultimilor la funcţia de şef al statului şi la cea de procuror general. „Nicio schimbare, niciun progres”, astfel a calificat Lupu negocierile desfăşurate între PLDM, PDM şi PL în decurs de aproape o lună şi jumătate pentru formarea unei coaliţii proeuropene. Atunci, PLDM şi PD au anunţat demararea negocierilor cu PCRM.

Pe de altă parte, liderul PLDM, Vlad Filat, a adoptat o poziţie mai conciliantă, declarându-se convins că, în situația creată, pot fi identificate soluții prin continuarea dialogului, totuşi a susţinut poziția PD despre necesitatea demarării discuțiilor cu comuniștii. Atât liderul PD, cât și cel al PLDM și-au argumentat demersul prin faptul că PL insistă pe funcția de șef al statului, post care, în opinia lor, nu trebuie repartizat după criterii politice.

Ieri, înaintea închiderii ediţiei, delegatul PLDM la discuţiile cu PCRM, Vadim Pistrinciuc, ne-a declarat că dialogul cu PCRM reprezintă doar o discuţie referitor la priorităţile legislative. „Nu vorbim despre negocieri privind formarea unei coaliţii, ci despre modalitatea de a debloca activitatea legislativului. Ne interesează posibilitatea alegerii structurilor legislativului, votarea legii bugetului, aprobarea politicii bugetar-fiscale, a legilor necesare pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Prin urmare, ne interesează posibilitatea ca PCRM să susţină priorităţile respective”, a subliniat pentru JURNAL reprezentantul PLDM.

La rândul său, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a respins acuzaţiile partenerilor săi de negocieri despre pretenţiile sale la funcţia de şef al statului. „Eu nu vreau să fiu preşedinte, deoarece acesta dă doar medalii şi ordine, ci Banca de Economii, deoarece aceasta dă miliarde”, a relevat liderul pelist.

În ce priveşte blocajul în desfăşurarea negocierilor, Ghimpu a relatat ieri, după depunerea de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor, pentru o agenţie de ştiri, că, până acum, a discutat cu partenerii săi problemele privind Banca de Economii, Aeroportul Internaţional Chişinău, posturile vamale unice, finanţarea partidelor şi depolitizarea organelor de drept. Una din probleme este aderarea la NATO. „Trebuie să găsim un consens, deoarece în programele lor nu există aşa ceva, însă la noi este”, a declarat Mihai Ghimpu.

În ce priveşte o posibilă colaborare cu comuniştii, pentru a se evita o criză în 2016, Valeriu Munteanu s-a pronunţat categoric împotrivă în cadrul unui interviu acordat unei instituţii de presă. „Cum putem noi, urmaşii celor deportaţi şi exterminaţi de comunişti, purta tratative cu un partid antinaţional, care nu recunoaşte identitatea noastră românească, preferând frăţia Moscovei?”, s-a întrebat delegatul PL la negocierile cu PD şi PL. În seara zilei de joi, reprezentanţii PLDM, PD şi PCRM urmau să convoace o nouă rundă de negocieri, după trei zile de suspans.

Potrivit profesorului Nicolae Osmochescu, în cazul în care parlamentul recent constituit nu va adopta acte normative în decurs de trei luni, preşedintele R. Moldova va fi obligat să dizolve legislativul şi să anunţe alegeri anticipate.

Ilie Gulca
Foto: YulMihailova

Comentează