Din cocoş nu faci găină, nici din curvă gospodină (2)

Din cocoş nu faci găină, nici din curvă gospodină (2)

Eleonora a fost găsită moartă, dar nimeni n-a bănuit nimic, iar Marin a vândut apartamentul ei și a dispărut din cartier

Întâmplarea făcu posibil ca Eleonora să scape de fiica ei. Într-o zi, concubinul venise acasă mai devreme cu un prieten, marfă bună și acela. Mai în glumă, mai în serios, concubinul îl îndeamnă pe amic: „Fă, bre, dragoste cu fiica amantei mele, e dulce și fragedă de tot”. „Serios, câți ani are?”, îl întreabă acela. „Are 15 împliniți”, îi răspunde concubinul. „Vrei să mă bagi la pușcărie, ce rău ți-am făcut?”, îl iscodește amicul. „Nicio grijă, am încercat-o și eu. E cuminte și ascultătoare. Maică-sa e o puiniță și n-o să se plângă nicăieri.”

Amicul era încă în pat cu Luminița, când s-a întors de la serviciu Eleonora. Și ce-a văzut a înnebunit-o definitiv. I-a alungat pe toți din casa ei: pe fiică, pe amicul concubinului și chiar pe dânsul, deși îl iubea cu pasiune. Bărbații au râs de întâmplare și s-au dus pe la casele lor. Una Luminița nu știa în care parte s-o apuce. Și s-a pornit spre gară. S-a cuibărit pe un scaun în sala de așteptare, cu gând că a doua zi o s-o caute pe maică-sa și o să lămurească situația. Nu poate mama să nu înțeleagă, nu m-am culcat cu el de bună voie, m-a silit, se apăra în gândul ei copila.

Minora ajunge la internat, maică-sa – la puşcărie

Dar n-a mai reușit să-și ducă intenția la bun sfârșit că peste câteva ore a ridicat-o poliția din sala de așteptare și a dus-o la sectorul din apropiere, de unde au preluat-o a doua zi organele de tutelă și curatelă. Așa a ajuns Luminița la 15 ani la un internat. Dar povestea nu s-a încheiat aici. Organele de tutelă și curatelă au instrumentat un dosar penal contra concubinului, amicului și mamei Luminiței. Primul a luat ani grei de pușcărie, ceilalți doi mai puțin, dar oricum n-au rămas nepedepsiți.

Mama Luminiței a fost lipsită de drepturi părintești și judecată drept complice al concubinului, deși se apăra femeia în instanță că nu poartă nicio vină și că nici n-a bănuit ce se întâmplă în casa ei. Mai mult ca atât – zicea că fiică-sa l-a ademenit pe amantul ei și acela n-a rezistat farmecelor fetei. Până și judecătorii s-au indignat de spusele mamei, unde s-a mai văzut să-l aperi pe violator și să dai vina pe o minoră, care-ți mai este și fiică!? De aici drumurile lor s-au despărțit. Fata a mers la internat, mama – la pușcărie. După un tratament de reabilitare într-un centru specializat, Luminița și-a revenit. A terminat liceul, apoi o facultate la Universitatea Pedagogică din Bălți și astăzi lucrează învățătoare într-o școală din raionul Șoldănești. E căsătorită și are doi copii.

Altă poveste e cu maică-sa. Ieșită de la pușcărie, n-a mai fost în stare femeia să revină în circuitul normal al vieții. În primul rând, n-o mai angaja nimeni la lucru. Oriunde se adresa, o refuzau fără nicio explicație. Apoi cu mare greu au luat-o la întreprinderea spații verzi a capitalei. Dar n-a încălzit prea mult locul acolo și s-a angajat mai târziu la un depozit farmaceutic, însă au prins-o că ciordea de pe acolo și au dat-o afară. Un timp alegea legume și fructe într-un alt depozit, de acum în piața centrală, dar munca era migăloasă și prost plătită. Și tot așa pe ici, pe acolo muncea temporar.

Eleonora degradează definitiv

Apoi a coborât și mai jos. Stătea cu mâna întinsă în fața bisericilor. Toate ar fi fost bune dacă Eleonora nu ajungea să bea pe rupte tot ce câștiga. Se înhăitase cu niște tipi declasați ca și ea și n-o deosebeai dintre boschetarii din cartier. Deși încă tânără femeia, nu pusese mâna pe 50 de ani, dar era atât de cătrănită și jegoasă că-i dădeai 70 fără să stai mult pe gânduri. Nu s-a interesat niciodată pe unde e fiică-sa, ce s-a ales din viața ei, dar o pomenea cu bețivanii ei destul de des, chipurile anume Luminița i-a distrus fericirea.

Și pentru că bea fără măsură și celelalte lucruri le făcea la fel,fără să-și dea seama unde o să ajungă, aducea în casa ei toate lepădăturile din stradă. Dacă tipul îi punea pe masă o sticlă de băutură și ceva haleală, era primit cu brațele deschise. Pe mulți i-a oploșit, nici nu știa barem cum îi cheamă și nici n-o interesa de unde vin și cu ce se ocupă. Dar avea Eleonora un apartament cu două odăițe pe strada Armenească din capitală, mai jos de piață. Neîngrijită locuința, mizerie de nedescris în ea, dar era în centrul capitalei și, oricum ai întoarce-o, era un imobil, dar asta ce înseamnă? Bani!

Un tip care se tot învârtea pe lângă Eleonora și-a pus în gând să devină proprietarul apartamentului. Era cu vreo zece ani mai tânăr decât femeia, dar parcă asta conta? Încetul cu încetul, a îndepărtat-o de leprele din cartier, avea grijă de ea să aibă mereu de băut și mâncare cât îi cere sufletul și-i sufla în ureche că-i este dragă și el ar dori s-o ia de nevastă. Nu s-a întrebat niciodată Eleonora de unde are tipul care s-a oploșit în casa ei bănetul pe care-l scotea din buzunare. Nu avea un loc de muncă, la sigur, pentru că ziulica întreagă era acasă. Putea să dispară pentru treburi, cum zicea el, dar apărea de fiecare dată încărcat cu bunătăți pentru „iubițica” lui.

E găsită moartă, iar Marin se alege cu apartamentul

Mai mult ca atât, a angajat tipul o brigadă de construcție să-i facă reparație Eleonorei în apartament. Avea grijă și de femeie să arate mai ca lumea, nu numai spălată și coafată, dar i-a cumpărat și câteva rânduri de haine. Ieșeau des împreună ba la piață, ba la plimbare, în special ca să-i vadă vecinii și foștii amici ai Eleonorei. A convins-o să se mărite cu el, lucru ce s-a şi întâmplat în vară. Era al doilea an de când a cunoscut-o pe Eleonora.

Femeia bea și acum pe rupte. Ieșea uneori amețită din casă și o găseau vecinii, dormitând pe băncile din curtea casei. Îl strigau pe Marin, să vină s-o ridice în apartament. Marin era proaspătul ei soț. Se întâmpla lucrul acesta destul de des, încât îl compătimeau vecinii pe bărbat: vezi, cât de mult a vrut s-o dea la brazdă, dar dacă n-ai pe cine? Așa că în ziua când au găsit-o moartă pe Eleonora, sprijinită de un copac pe strada lor, nimeni n-a bănuit nimic. Din beție, ziceau ei, s-a pierdut femeia. Și doar expertiza medico-legală a scos în vileag că Eleonora a murit fiind otrăvită cu o substanță extrem de toxică. Avea și un procent mare de alcool în sânge, dar moartea i s-a tras din altceva. Poliția a investigat cazul, dar n-au reușit să găsească vreun vinovat.

Toți vecinii l-au lăudat peste poate pe Marin, așa că a fost exclus dintre bănuiți, iar cu ceilalți amici de pahar Eleonora nu se întâlnea de luni bune. Dosarul a fost clasat. La un an, Marin a vândut apartamentul Eleonorei și a dispărut din cartier.

Lidia Bobână

Comentează