Cade omul din copac şi tot se mai odihneşte oleacă (2)

Cade omul din copac şi tot se mai odihneşte oleacă (2)

Claudia a murit la două luni după naştere, lăsând copilul pe mâinile lui Cristinel, iar părinții acestuia îi caută acum altă nevastă

Mireasa nu era tânără, puțin trecută de 30 de ani, dar parcă nici asta nu mai conta acum. Cei doi se plăcuseră și chiar era între ei o atracție vizibilă și pentru ceilalți meseni. Părinții lui Cristinel au răsuflat ușurați. Numai de ar fi de acord fata, că ei nu au nimic împotrivă, mai mult chiar – se pare că feciorului lor nu-i este indiferent ce răspuns o să-i dea fata. Au petrecut bine până după miezul nopții și, a doua zi, la despărțire, au hotărât să se întâlnească deja în satul lui Cristinel, să vadă și oamenii ceia gospodăria bărbatului. Trebuie să vă spun că Claudia avea 32 de ani și simțea că a venit timpul să nască un copil. Uite, nu atât de mult se voia măritată, cât își dorea copii. Mai că nici nu-i păsa cu cine-i va face, principalul să fie înregistrată căsătoria, să prindă gravidă, în rest nu-i păsa deloc ce caracter și ce meserie va avea viitorul ei soț.

Mai mult decât să se mărite dorea un copil

Anume din acest considerent o și aranja candidatura lui Cristinel. Nu era urât bărbatul, nu era nici prost, se trăgea din gospodari. Se îmbrăca frumos, ca un orășean, avea haine scumpe și alese cu gust. Se gândea Claudia că, dacă nu-i mai convinew soțul, îi dă un genunchi și-l trimite la maică-sa în sat. Pentru că tânăra femeie nu avea planuri să trăiască undeva într-o comună, să-și piardă timpul acolo, mâncând răsărită pe scaunul din fața porții, sau să se opintească plivind, prășind sau făcând altceva în gospodăria lui Cristinel.

Claudia voia să nască și copilul acela să fie numai al ei. Să-l crească cum știe ea mai bine, să-l dea la școli private, iar după liceu să-l trimită undeva în străinătate la învățătură. Pentru atâta lucru aduna bani pe care-i băga mai apoi în obiecte de aur și argint, în imobile, pe care le dădea în arendă. Ați înțeles că nu era săracă femeia. De-a mirării că nu se măritase până atunci – nu era urâtă, și proastă nici atâta. Rudele ziceau că norocul n-a bătut la poarta ei pentru că niciodată nu era acasă. Claudia, care s-a născut într-o familie mare, știa cum să se descurce în viață.

A fost obișnuită de mică cu munca. Frații mari din familia lor aveau grijă de cei mici. Primii plecați la învățătură îi trăgeau după ei și pe ceilalți. După liceu a terminat Claudia niște cursuri de contabilitate și și-a găsit repede de lucru în centrul raional. Pricepută la multe era fata și harnică cum rar întâlnești tineri în ziua de azi. Își ajuta părinții, avea grijă și de frații mai mici și nu uita să pună de-o parte banii pe care-i câștiga în plus. Pentru că ajunsese să consulte mai multe întreprinderi din oraș, a simțit Claudia că studiile ei sunt incomplete și a mai urmat o facultate. Vă spuneam că la 32 de ani a reușit să facă multe, atât că nu s-a măritat până atunci și asta era un mare minus în planurile ei de viață.

De dragul Claudiei, Cristinel e gata de sacrificii

Cristinel, neobișnuit cu munca, habar n-avea că viața de familie cere eforturi mari, responsabilități și devotament. Deși avea 38 de ani, nu avea pic de experiență de viață. A crescut sub aripa ocrotitoare a părinților, n-a dus lipsă de nimic, bani avea oricând, așa că nu știa ce-l așteaptă. Îi plăcea Claudia și o voia în patul lui. Așa, dintr-odată, a vrut să aibă muiere la casă, să se simtă și el în rând cu lumea. Până a o întâlni pe Claudia nici că-i păsa de treaba asta. Acum își grăbea părinții cu nunta.

Cum a ajuns în sat, a început să-și caute cu înfrigurare un loc de lucru. Dar dacă nu avea nicio specialitate și în viața lui n-a făcut nimic serios, nimeni nu se încumeta să-l ia la serviciu. Mai că nu se ruga la fiecare pentru un post oricât de neînsemnat. Până la urmă, o rudă de-a lor, de altfel în Drochia lucra bărbatul acela și avea o bază auto, l-a îndemnat pe Cristinel să facă nişte cursuri de șoferie și atunci, i-a zis acela, vei lucra pe microbuz, am să păstrez un loc pentru tine. Neobișnuit pentru Cristinel să facă eforturi ca să obțină ceva. De dragul Claudiei însă era gata de multe sacrificii.

Așa că, în jumătate de an, împlinise 39 deja, Cristinel era șofer la ruda lui. Locuia cu nevasta la Drochia. Ducea și aducea mărfuri pentru magazinele din regiune, uneori pleca în excursie cu elevii de la școală, oriunde se cerea transport, patronul îl trimitea pe el. Și câștiga un ban bun, pe care i-l aducea Claudiei acasă. După nuntă, tinerii s-au stabilit în centrul raional. Dar pentru că bărbatul nu era obișnuit cu munca, în fiecare seară se întorcea acasă leșinat de oboseală. Nu mai era în stare de nimic. Dormea trunchi lângă nevastă-sa, nici vorbă să mai facă dragoste cu ea sau s-o scoată undeva în lume. În zilele de odihnă se tolănea de pe un pat pe altul.

Educat trântor, nici viața nu l-a învățat nimic

Dar Claudia pentru ce s-a măritat? Dorea un copil și gata! Nu-i păsa ei nici de banul pe care i-l aducea Cristinel, nici că era bărbat cuminte, ea dorea un copil! Și au pornit certurile între ei, s-ar fi părut că pentru lucruri de nimic, dar se întețeau. Nu înțelegea soțul ce vrea Claudia de la el. Până când într-o zi i-a spus-o femeia pe șleau: tu nu faci dragoste cu mine cu săptămânile, cum naiba să prind gravidă și să nasc un copil? Pentru atâta lucru m-am măritat, să mă împlinesc ca femeie! – striga ea la Cristinel. Un timp a fost bine și mai bine. Apoi iar dădea oboseala peste bărbat și, ca să nu se certe cu nevasta, pur și simplu trăgea acasă când consoarta vedea al doilea vis.

Așa au trăit ei vreo doi ani de zile până a prins Claudia sarcina. După aceea mai că nu-i mai trebuia bărbat. Din trântor nu-l mai scotea pe Cristinel. E adevărat că acasă nu mişca un deget ca s-o ajute în gospodărie. Nu era obișnuit la părinți să facă ceva și nici viața nu l-a învățat nimic. Acum însă femeia avea nevoie s-o sprijine cineva. Purta greu sarcina și era mai mult în concediu de boală decât la serviciu. În câteva rânduri a fost dusă cu urgența la spital, avea o patologie, medicii spuneau că din cauza vârstei are complicații la rinichi și au prevenit-o că va avea o naștere cu probleme. Cristinel a adus-o pe mamă-sa să-l ajute și să aibă grijă de Claudia.

Când i-a venit sorocul, a născut femeia un băiețel sănătos, doar că ea nu și-a mai revenit. La două luni după naștere, a murit Claudia, lăsând copilul pe mâinile soțului. Părinții lui Cristinel și-au vândut gospodăria și s-au mutat la Drochia. Acum îi caută feciorului altă nevastă…

Lidia Bobână

Comentează