Gutuile, pansament pentru stomac

Gutuile, pansament pentru stomac

Parfumate şi gustoase, gutuile fac parte din categoria bucatelor care aduc numai beneficii organismului. Indiferent cum le consumăm – crude, coapte, uscate, fierte – ele îşi păstrează proprietăţile. Gutuile sunt bune pentru ficat, plămân, inimă şi stomac.

Ulcer şi hemoroizi: Sub formă de compot, gutuile te scapă de crampe intestinale, diaree, constipaţie şi dureri provocate de ulcer. Consumate zilnic, ele reglează şi tranzitul intestinal. De asemenea, o cură cu gutui este benefică şi pentru tratarea hemoragiilor uterine şi a hemoroizilor externi.
Funcţiile hepatice: În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea. Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă un litru pe zi, timp de o lună. Piureul de gutui (2 gutui fierte) este un alt bun protector hepatic, consumat zilnic, timp de o lună.
Inimă: Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului.
Cresc imunitatea şi previn cancerul: Antioxidanţii puternici din gutui luptă cu radicalii liberi, reduc riscul de infecţii, răceli şi cancer.
Tuse: Datorită efectului emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandată în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Infuzia dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte se consumă de 2 ori pe zi, una dimineaţa şi una seara, timp de o săptămână. Infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ, se prepară din 30 g de flori la un litru de apă clocotită. Se bea pe tot parcursul zilei.
Somnifer natural: Bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ. Îl prepari din 20 g de frunze la un litru de apă fierbinte şi bei câte 2 căni pe zi, până la reducerea simptomelor.

Cum să le consumi

- Infuzia de frunze şi coji tratează simptomele răcelii şi gripei: calmează tusea, eliberează căile respiratorii şi vindecă angina;
- Infuzia de seminţe este leac natural pentru coşuri. Se spală pe faţă dimineaţa şi seara. Este bună şi pentru conjunctivită, sub formă de comprese reci (ţinute 3 minute);
- Gutuile macerate sunt bune pentru anemie;
- Nectarul din pulpă şi coajă este recomandat în diferite timpuri de cancer.

Sursa: click.ro
Foto: Shutterstock

Vizualizări: 679

One Comment

  • Ioana Lavinia
    27 octombrie 2014 | Permalink |

    Intr-adevar gutuile sunt extrem de bune, insa un adevarat remediu pentru stomac si tranzitul intestinal este si ceaiul din coada soricelului
    http://coada-soricelului.com/ , Cate o cana din acest ceai in fiecare zi poate face adevarate minuni.

Comentează