Picturile unei orheience, pe sticlele de vin exportate în Franţa // FOTO

Picturile unei orheience, pe sticlele de vin exportate în Franţa // FOTO

În vara lui 2013 vă spuneam povestea Nicoletei Vacaru, o pictoriţă de 27 de ani, care foloseşte tehnici neobişnuite la realizarea tablourilor sale. Şi cum un talent ca al ei nu poate fi trecut cu vederea, la scurt timp de la apariţia articolului, tânăra a primit o propunere inedită de colaborare. O companie ce exportă vin moldovenesc în Franţa i-a propus Nicoletei ca picturile sale să se regăsească pe etichetele sticlelor.

Pictează în diferite tehnici: acrilic, ulei, batic, cafea şi vin, iar acum, mai nou, a început să facă portrete în cuie şi aţă. Îi place să experimenteze, iar în lucrările sale se îmbină cu succes ineditul şi originalitatea.
„După ce aţi publicat povestea mea, mi s-a făcut o propunere tentantă: ca picturile mele să se regăsească pe etichetele personalizate ale sticlelor de vin ce vor fi exportate în Franţa. Am dat cinci lucrări, din ele reprezentanţii companiei au ales patru”, ne spune entuziasmată tânăra pictoriţă.
Din start era sceptică în privinţa acestei colaborări, deoarece nu-şi imagina cum vor arăta picturile sale pe etichete. Dar după ce a văzut machetele, Nicoleta s-a convins că ideea este una originală, ba chiar genială.
„Rezultatul final m-a bucurat enorm! De fapt, toată lumea a rămas impresionată de această idee. Nu oricărui pictor i se ivește o asemenea ocazie. Şi da, sunt fericită!”, ne-a declarat Nicoleta Vacaru.

Lucrările sale vor fi expuse în Franţa

aDar să nu vă închipuiţi că după această colaborare orheiana s-a îmbogăţit peste noapte. De fapt, ea nu a primit nici măcar un leu, în schimb i s-a oferit ocazia de a-şi expune lucrările în mai multe oraşe din Franţa. Astfel, la început de 2015, timp de două săptămâni circa 30 dintre lucrările Nicoletei vor putea fi admirate de parizieni şi de oaspeţii capitalei Franţei.
„Acestea vor fi primele mele expoziții şi am mari emoţii. Voi prezenta minim 30 de lucrări, însă până atunci trebuie să realizez şi lucrări noi. Acum am foarte mult de lucru, stau mai mult în atelierul pe care l-am primit în dar de la iubitul meu. Expoziţiile vor avea loc de pe 7 până pe 21 ianuarie. Aş vrea să mai particip la astfel de proiecte”, mai povestește tânăra.

Despre tabloul pe care nu vrea să-l vândă

a

Nicoleta este de o modestie rar întâlnită, deşi ar avea cu ce să se laude. Tablourile sale se vând ca pâinea caldă, preţul de început al acestora fiind de 200 de euro.
„Aşa sunt eu, mai autocritică. Găsesc lacune chiar şi în lucrările mele pe care alţii le apreciază. Tind să fiu perfecţionistă și muncesc din greu ca să devin un profesionist desăvârșit. Majoritatea tablourile le-am vândut. Le postez pe rețelele de socializare și lumea reacționează. Am însă o lucrare de suflet, la care țin foarte mult. Am făcut-o în timpul facultăţii şi nu vreau s-o vând, căci este singura pe care părinţii mei au reuşit s-o admire. Este o lucrare abstractă, de care au rămas impresionaţi. Acum ei nu mai sunt în viaţă…”, ni se confesează Nicoleta.

Moștenire de la tata

aTalentul l-a moştenit de la tatăl său, istoric de profesie, care adesea îşi surprindea apropiaţii făcându-le caricaturi: „Sunt mezina familiei. Mai am doi fraţi, însă doar eu am ales să fiu artist plastic. Pe la vârsta de cinci ani am început să desenez pe orice suprafaţă. Doar pereţii au scăpat „nevătămaţi” (n.r. – zâmbeşte). Părinţi mei au fost profesori de istorie. Din păcate, nu mai sunt printre noi…”.
Pentru Nicoleta, absolventă facultăţii de Arhitectură a UTM, pictura este doar un hobby, căci, spune ea: „existența nu mi-o câștig din pictură, ci din arhitectură”.

Uleiurile sunt scumpe

aÎn lucrările sale îi încearcă să redea emoțiile oamenilor. Până acum în atelierul său are peste 50 de tablouri.
„Niciodată nu am pictat o lucrare cu scopul de a o vine. Lucrez din pasiune. Îmi place să experimentez tot felul de tehnici, căci sunt în căutarea ineditului. Pictez doar atunci când îmi vine muza. Zilele acestea, de exemplu, mi-am cumpărat vopsele noi, iar acum am o poftă nebună de a le încerca. La o lucrare pot să muncesc o zi şi o noapte. Materialele cu care lucrez sunt scumpe în general, iar uleiurile – cele mai costisitoare”, ne mai povesteşte tânăra, care în viitorul apropiat va avea o expoziţie şi la Alianţa Franceză din Moldova.
Nicoleta, mamă a unui băieţel de şapte ani, spune că acum dorinţa ei cea mai mare e să organizeze expoziţii cu lucrările sale în toată lumea. Şi la cât de ambiţioasă este, cu siguranţă îşi va atinge acest scop.

a1aLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Nicoletei Vacaru

2 Comentarii

Comentează