Tot mai mulți exportatori din RM schimbă Rusia pe UE

Tot mai mulți exportatori din RM schimbă Rusia pe UE

Numărul exportatorilor din Republica Moldova care aleg Uniunea Europeană drept piață de desfacere este în continuă creștere.

În primele cinci luni din acest an, volumul exporturilor spre UE a crescut cu circa 23 la sută, în timp ce exporturile spre CSI s-au redus cu circa 19 la sută, scrie jurnal.md

Astfel, circa 54 la sută din exporturile Republicii Moldova s-au orientat spre piața comunitară și doar circa 32 la sută – spre CSI.

Specialiștii de la Centrul analitic Expert-Grup spun că ramurile care suportă piereri în rezultatul restricțiilor aplicate de către Federația Rusă necesită politici active de intervenție din partea Guvernului.

„Deși nu putem exclude anumite probleme de calitate a produselor autohtone exportate pe piața rusească, restricțiile respective sunt de sorginte preponderent politică, motiv din care Guvernul trebuie să-și asume o parte din responsabilități și să identifice măsuri directe sau indirecte de compensare a pierderilor exportatorilor, cel puțin pentru primii 1-2 ani, până la explorarea piețelor alternative de desfacere”, se arată în noul număr al publicației „Realitatea Economică”.

La începutul lui iulie autoritatea de control veterinar şi fitosanitar din Rusia a interzis importul de carne procesată din Republica Moldova. Drept motiv a fost invocată încălcarea cerințelor fitosanitare ale Uniunii Vamale de către companiile autohtone.

Decizia autorităților ruse de a interzice exportul anumitor produse din carne din Moldova a fost anunțată chiar în ziua ratificării Acordului de Asociere UE-Moldova de către Parlamentul Republicii Moldova, adică pe 2 iulie.

Anul trecut, Rusia a interzis complet importul de vinuri din Republica Moldova.
Foto: jurnal.md

Vizualizări: 299

Comentează