David Cameron se declară dispus să lucreze cu Jean-Claude Juncker

David Cameron se declară dispus să lucreze cu Jean-Claude Juncker

Premierul britanic David Cameron s-a declarat dispus luni să lucreze cu Jean-Claude Juncker, într-o relație ‘echilibrată’, în contextul în care trebuie să se adreseze Parlamentului după eșecul de a bloca desemnarea luxemburghezului la șefia viitoarei Comisii Europene, relatează AFP.

“În timpul campaniei sale, Jean-Claude Juncker s-a declarat dispus să răspundă preocupărilor Marii Britanii, iar în programul său se angajează să lucreze pentru a obține un acord echitabil” cu Regatul Unit, a scris premierul britanic într-un articol apărut în Daily Telegraph.

“Dacă prin acord echitabil putem conveni că — fiecare în ritmul său — ne îndreptăm spre obiective diferite, atunci există posibilitatea de a lucra împreună”, a adăugat el.

“Nu m-am opus unei integrări mai puternice în cadrul zonei euro. Consider că este inevitabilă. Membrii zonei euro trebuie să ia propriile decizii. Dar știu că britanicii nu vor să facă parte”, a spus el.

David Cameron a eșuat vineri în a bloca desemnarea lui Jean-Claude Juncker la conducerea CE de către liderii europeni, dar intenționează să depună toate eforturile pentru a reforma relațiile țării sale cu UE.

“Sunt dispus să avansez și să continui să mă lupt pentru a apăra interesele Marii Britanii”, a mai scris premierul.

David Cameron a respins totuși ideea că votul în favoarea lui Juncker a dat o ‘lovitură fatală’ strategiei sale de a renegocia poziția Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene. “Nu neg că ne va face sarcina mai dificilă. Însă nu este în firea țării noastre să abandoneze”, a mai declarat el.

Șeful guvernului britanic i-a telefonat duminică lui Juncker pentru a-l felicita, salutând angajamentul său de a “găsi un bun acord pentru Marea Britanie”.

De-a lungul campaniei sale pentru alegerea noului președinte al Comisiei Europene, Cameron a dus o luptă împotriva lui Juncker, subliniind că luxemburghezul ar fi cea mai nepotrivită persoană pentru a conduce această instituție.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Ye Pingfan / XINHUA ARHIVA

Vizualizări: 127

Comentează