OSCE vrea să își consolideze misiunea din Ucraina, iar Putin este de acord

OSCE vrea să își consolideze misiunea din Ucraina, iar Putin este de acord

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este pregătită să își întărească misiunea de observare din Ucraina pentru a sprijini armistițiul fragil din această țară, a anunțat marți seară pentru jurnaliști Didier Burkhalter, președintele în exercițiu al organizației, citat de France Presse.

Pentru ca pacea să reziste, ‘vom avea nevoie de o consolidare a misiunii (de observare) și, în acest sens, ar fi foarte bine ca mai mulți ruși, sub egida OSCE, să facă parte din misiune’, a declarat șeful diplomației elvețiene la capătul unei întrevederi la Viena cu președintele rus Vladimir Putin.

Eforturi diplomatice din toate direcțiile sunt în desfășurare de la decretarea unilaterală a unui armistițiu de către Kiev și de la acceptarea sa de către un șef al bastioanelor separatiste proruse din estul țării. Vladimir Putin, aflat în vizită marți în capitala austriacă, a reclamat o prelungire a acestui armistițiu pentru a permite începerea negocierilor. Pe de altă parte, președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat puțin mai devreme că ar putea pune capăt armistițiului, după moartea a nouă soldați ucraineni uciși în prăbușirea elicopterului la bordul căruia se aflau, doborât de rebeli proruși.

În ceea ce-l privește, Didier Burkhalter a pledat în favoarea dezvoltării unui dialog ruso-ucrainean sub egida OSCE, o organizație apărută după încheierea Războiului Rece care s-a dovedit a fi foarte activă de la debutul crizei ucrainene, prin intermediul misiunii sale de observare și a bunelor sale oficii. Putin ‘a spus foarte clar’ la Viena că este în favoarea acestei misiuni și că Rusia ‘va participa’ la eventuala sa consolidare, a asigurat Burkhalter.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Zhang Fan / XINHUA ARHIVĂ

Vizualizări: 144

Comentează