Abaterile din cadrul Recensământului, în creștere

Abaterile din cadrul Recensământului, în creștere

Peste 100 de încălcări au fost înregistrate la cinci zile după ce a început Recensământul populației și al locuințelor în Republica Moldova.
Printre cele mai grave sunt completarea formularelor cu creionul, lipsa echipamentului, recenzori angajaţi politic, precum și întrebările manipulatoare.

Despre aceasta a anunțat astăzi Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, care monitorizează atent procesul de desfășurare a Recensământului și notează toate abaterile care se produc zi de zi în toate localitățile din Republica Moldova.
„Dacă e să trecem la cazuri concrete, cel mai deranjant element dintre toate e faptul că telefonul verde, pus la dispoziție de către Biroul Național de Statistică, cel la care ar trebui să fie anunțate cazurile de încălcare a prevederilor legale privind organizarea Recensământului nu a mers în primele zile. Apoi, o altă încălcare gravă care vizează inclusiv drepturi umane esențiale este angajarea în calitate de recenzori a minorilor, caz clar de exploatare prin muncă a copiilor”, a declarat Anatol Ursu, copreședintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.
Anatol Ursu a mai declarat că în satul Colibași din Cahul, șef de circumscripție a fost ales un fost deținut, scrie jurnal.md.
„Responsabilul local de Recensământ în Cahul, a ales din trei dosare depuse, pe domnul Plăcintă Rodion, care are antecedente penale, asta în condițiile în care e obligatoriu ca persoana din acest post să aibă cazierul curat”, a precizat copreședintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.
Totodată, Tinerii Moldovei susțin că fostul primar din satul Mihălășeni, Ocnița și-a format o echipă de oameni, pe lângă grupul de recenzori oficiali, din angajaţii localului său pentru a rescrie formularele.
Tinerii au mai menționat că o listă completă a încălcărilor făcute pe perioada Recensământului , cu toate detaliile aferente, va fi prezentată la sfârșitul celor două săptămâni de recenzare.
Menționăm că Recensământul populației şi al locuințelor a început pe 12 mai și va dura până pe 25 mai. Peste 11 mii de recenzori sunt implicați în procesul de chestionare a oamenilor şi de înregistrare a locuințelor. Persoanele completează câte trei chestionare: chestionar persoană, chestionar locuință şi chestionar spațiu colectiv de locuit. Persoanele care locuiesc temporar în Republica Moldova vor completa un chestionar persoană cu ședere temporară. Informația din chestionar este confidențială.
Foto: jurnal.md

Vizualizări: 380

Comentează