O absolventă de la Arte crează haine cu picturi // FOTO

O absolventă de la Arte crează haine cu picturi // FOTO

Irina Madan pictează manual hainele pe care le creează

În lumea artei, te faci remarcat nu doar graţie experienţei, mai important e să ai un spirit creativ şi idei inovatoare. De aceste calităţi a dat dovadă Irina Madan (23 de ani), care a îmbinat pictura pe pânză şi designul vestimentar pentru a crea haine neobişnuite.
De când se ştie e îndrăgostită de pictură şi de Veneţia. În acest an a reuşit să le îmbine într-o colecţie inedită de haine pictate pentru teza de licenţă. Şi pentru că lucrările ei au fost apreciate de profesori, Irina a hotărât că asta vrea să facă şi în continuare.

Pictură şi design

Tânăra, proaspăt absolventă a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, facultatea Design vestimentar, s-a făcut remarcată încă din ani de studenţie, implicându-se în tot felul de concursuri şi evenimente.
„Cel mai deosebit eveniment din viaţa mea a avut loc acum un an. Alături de alţi 20 de designeri în devenire, am iniţiat o campanie de promovare a mediului, Eco Fashion, unde am realizat haine făcute din materiale reciclabile. Creaţiile noastre au putut fi admirate în holul unui centru comercial din capitală. Eu am făcut două rochiţe din carton, iar vizitatorii au rămas surprinşi că şi din asemenea „stofă”, mai puţin obişnuită, se poate face artă”, îşi aminteşte pictoriţa.
Recunoaşte că până a picta pe stofă, pictura de şevalet i se părea dificilă şi anostă.
„La orele de pictură aveam impresia că nu mă descurc prea bine. Îmi venea destul de greu să amestec culorile, chiar părea o tehnică de complicată pentru mine. Apoi, în anul patru, am început să pictez pe stofă, lucru ce nu mi s-a părut la fel de dificil. Pentru lucrările de licenţă trebuia să creăm fiecare câte o colecţie de haine, iar eu voiam stofă unde s-ar regăsi imagini din Veneţia. Cum în magazine n-am găsit asemenea imprimeuri, m-am apucat să pictez de una singură imaginile pe stofă. Profesorii mei m-au ghidat pe parcursul procesului de pregătire a tezei, iar la final au rămas foarte mulţumiţi, ba chiar mi-au sugerat să continuu să fac asta, deoarece pentru RM e ceva nou”, ne-a declarat Irina Madan.

1381078_10152295250983012_1512806926_n

Şi-a făcut clienţi fideli

De cum s-a văzut licenţiată în arte, tânăra s-a apucat de lucru. A început să creeze haine la comandă, după modelul solicitat de client.
„Vara asta mi-am deschis şi un site, unde orice internaut poate vedea modele de haine. Am şi o pagină de Facebook, am numit-o „picturi îmbrăcate”. Am rămas surprinsă de numărul mare de vizitatori ce vin zilnic pe site-ul meu. Am tot mai multe comenzi, iar o cerere mai puţin obişnuită venit de la un băiat – vroia să-i imprim maşina pe tricou”, spune designerul.
Deşi preferă să picteze pe bluziţe şi tricouri, Irina poate lucra la fel de bine şi rochiţe, accesorii sau sacouri pentru bărbaţi şi femei.

1376941_10152295262163012_339353390_n

Nu se decolorează

Tânăra artistă pictează pe bumbac, folosind culori acrilice, pentru că acestea sunt rezistente la apă şi nu se decolorează, iar tehnica de aplicare este una specială.
„Prima haină spălată, cu un autoportret de-al meu imprimat pe ea, a fost o mare provocare. Tremuram când am pus-o în apă, pentru că muncisem destul de mult la acea lucrare. Mare mi-a fost bucuria când apa a rămas curată. Acest lucru a fost posibil datorită unui procedeu care presupune uscarea hainei timp de 24 ore, iar apoi utilizarea unei tehnici speciale de călcare a stofei pictate. Dar o condiţie trebuie respectată cu sfinţenie: hainele urmează a fi spălate doar în apă rece”, explică Irina Madan.
Durată creării unei lucrări depinde de inspiraţia Irinei: ea poate să picteze orice, dar numai de pe o fotografie artistică.
„Dacă sunt bine dispusă, pot să fac o lucrare şi în două zile, dar poate dura şi o săptămână. O bluziţă cu portret costă cam 600 de lei, în dependenţă de dificultatea articolului dorit preţurile pot varia, iar o rochiţă ajunge şi la preţul de 1300 lei”, menţionează pictoriţa.

862425_10152295260943012_1910264889_n
Inspiraţie şi vise

Nu-i place să împrumute idei de la alţi designeri, pentru că vrea să aibă propriul stil. O inspiră locurile pline de culoare, iar Veneţia este oraşul ei preferat.
„Am reuşit să ajung în oraşul pe apă după absolvirea facultăţii, dar am stat acolo doar şase ore, prea puţin pentru a admira pe îndelete construcţiile şi arhitectura minunată, unde fiecare clădire e o poveste cromatică”, povesteşte entuziasmată tânăra.
Designul şi pictura nu sunt singurele ocupaţii ale Irinei, căci ea şi-a făcut timp să mai facă o facultate – jurnalismul, pe care o absolveşte anul acesta.
„Când eram în anul II la Arte, am depus actele şi la jurnalism, credeam că aceasta va deveni în timp meseria mea de bază. În prezent însă am înţeles că pictura este ceea ce vreau să fac în continuare. Jurnalismul însă mă ajută să-mi exprim mai bine gândurile”, spune Irina.
Visul ei cel mare este să-şi deschidă o casă de modă „la ea acasă”.
„Drumul pe care mi l-am ales nu este atât de uşor cum poate părea, dar aş vrea să-mi fac un nume aici, în R.Moldova, indiferent cât de greu îmi va fi. Căci doar aici mă simt şi creez cel mai bine, alături de părinţii care mă susţin. Însă ştiu că atâta timp cât omul e ghidat de dragoste pentru ceea ce face, nimic nu e imposibil”, ne-a mai spus Irina Madan.

1235235_10153247094255453_1792052880_n
Veronica VLADEI
Foto: Arhivă Personală

Comentează