Nicolae Botgros despre unii colegi de breaslă: „Ei ce, lucrează doar noaptea?”

Nicolae Botgros despre unii colegi de breaslă: „Ei ce, lucrează doar noaptea?”

Maestrul Nicolae Botgros e cunoscut publicului meloman nu doar grație talentului său de lăutar şi dirijor talentat, ci şi faptului că e apt să taie în carne vie de dragul muzicii de calitate.

Invitat recent la o emisiune radio, maestrul a spus că deşi adesea îşi exprimă părerea critic, e apt să-şi laude colegii de breslă, mai ales pe cei din noua generaţie, dacă aceştia o merită cu adevărat. „Încearcă tineretul să facă lucruri frumoase, iar în ultimii 2-3 ani unora chiar le şi reuşeşte. Am auzit chiar recent imprimările noi făcute de Cornel (Botgros – n.n.) cu surorile Lupu şi cu Lucia Bejenaru. Frumoase realizări! Deci se poate de făcut şi la noi muzică de calitate, ca să nu ne fie ruşine când păşim în partea cealaltă de Prut”, spunea artistul pentru noroc.tv.
Şi, în stilu-i caustic amestecat cu umor, nu a putut să nu vorbească şi despre faptul că mulţi dintre cei ce fac muzică se laudă că au făcut piesa „astă noapte”. „Ei ce, ziua nu lucrează sau ce?”, se întreabă maestrul.
Nicolae Botgros consideră că în ziua de azi e mai greu să descoperi folclor autentic prin sate. „Dacă acum 20-30 de ani mai găseai câte o perlă autentică, acum au pătruns adânc melodiile de peste Prut, iar cel care adoptă melodia nu o cântă neaoş, ci în felul său. Nu ai cum să eviţi influenţa străină asupra melodiilor”, a destăinuit inegalabilul lăutar, adăugând faptul că repertoriul interpreţilor noştri mai ajunge să fie preluat de colegii lui de breaslă de peste Prut, iar asta „nu e condamnabil, doar că nu ne e convenabil”, afirmă domnia sa.
T.N.
Foto: lautarii.comxa.com

Vizualizări: 2477

One Comment

  • Nume
    22 noiembrie 2012 | Permalink |

    spre atentia autorului : consider, ca corect ar fi fost, daca nu intrebuintati in contecst sintagme gen ‘taie in carne vie”, ori practic a ramas unul din putinii, ce mai sunt si toat declaratiile, observatiile, indrumarile dumnealui ar trebui sa le fie de invatat, acelor care se considera ori iai doresc sa ajunga interpreti de muzica populara. Birfele si bazarul de Soroca, care le-a provocat Doina Sulac este un precedent rusinos.Tot aici considerati ca termenul “apt” vine bine, ca apreciere a maestrului?

Comentează