Tânărul care seamănă muzică

Tânărul care seamănă muzică

La Chișinău, funcționează o orchestră care va evolua pretutindeni, pe acoperişuri, în Piaţa Centrală şi în transportul public Chișinău Youth Orchestra este un colectiv format din tineri instrumentiști ce vrea să iasă din tipare – să concerteze în locurile în care este așteptată cel mai puțin: în Piața Centrală, în transportul public şi pe acoperișuri. În august 2013, orchestra are programat un concert la Ateneul Român.

La 23 de ani, Andriano Marian este dirijorul Chișinău Youth Orchestra. Andriano este cel mai tânăr dirijor din Republica Moldova. Inițial, s-a format ca trompetist, însă a decis să renunțe la instrument în favoarea baghetei. Pentru prima dată a dirijat un concert în 2009, la 19 ani. A studiat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi a susținut licența la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acum este masterand la Universitatea de Muzică „George Enescu” din București.
Ca dirijor, a susținut 16 concerte. „Pot să zic, scena îmi place! Până la 18 ani, am fost trompetist. Când învățam la colegiu, doream să devin dirijor. Deja știam că mă voi despărți de trompetă”, spune tânărul. Îi place în mod special muzica clasică rusă: Șostakovici, Musorgski, Ceaikovski, Prokofiev. Zice că în simfonie se simte coloritul național.
„Desigur, Enescu este extraordinar, românii au o școală de muzică foarte puternică. Fiecare compozitor formează o lume aparte ce trebuie explorată minuțios”, susţine tânărul.

Cel mai tânăr instrumentist are 15 ani

Orchestra este formată din interpreți ale căror vârste sunt cuprinse între 15 și 26 de ani. Membri activi sunt 80–90 de persoane. Din orchestră fac parte și tineri ce studiază la Londra, Viena, Chicago. Aceștia sunt activi în cadrul orchestrei vara sau de Crăciun. Cel mai tânăr instrumentist este Ion Moșneag, 15 ani, cântă la vioară. Orchestra a susținut trei concerte în aer liber: două la Chișinău și unul la Cahul.
„E o muzică ce poate să te facă mai bun. Muzica este curată neamplificată de boxe. Aici, la Chișinău, reacțiile au fost foarte pozitive”, explică tânărul.
Dirijorul invită la Festivalul naţional dedicat Crăciunului, „Colinde, Colinde”, care se va desfășura la 23-24 decembrie la Sala cu Orgă din Chişinău. „Va fi un concert în cadrul căruia vor evolua 70 de instrumentiști și 400 de coriști”, spune Andriano.
Orchestra s-a format în aprilie 2011, atunci au demarat primele acțiuni. În doi ani, Chişinău Youth Orchestra a reușit să facă lucruri majore, chiar dacă orchestra nu este subvenționată permanent. „Formăm o echipă căreia îi place muzica, acesta este singurul motor care ne impulsionează”, spune Andriano.

Un concept nou pentru RM

Ideea creării unei orchestre din tineri i-a venit lui Andriano în timp ce îşi făcea studiile la Cluj-Napoca. A creat-o inspirându-se de la Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai talentați tineri dirijori din România. Acesta a înființat orchestra simfonică formată din tineri instrumentiști la Sibiu.
„Când eram în anul întâi, am văzut cum evoluează o asemenea orchestră la Sibiu. Acest concept era pentru mine nou și am decis, având deja experiența festivalului de muzică corală, să formez o orchestră. A fost complicat, deoarece nu mă știa nimeni, pentru tinerii din RM a fost un experiment”, spune Andriano.
Tânărul spune că nimeni nu știa cum poate funcționa o asemenea orchestră. În decurs de două luni, a dus tratative intense pentru a strânge grupul, convingându-i pe tineri că merită de a forma o echipă nouă, proaspătă și de a face lucruri frumoase.
Andriano spune că, în perioada formării orchestrei, a formulat câteva obiective principiale ale proiectului. Tânărul dirijor speră că cele trei obiective vor persista în timp. Primul obiectiv este ca tinerii, prin intermediul limbajului muzical elaborat, să aibă posibilitatea de a se dezvolta și a se promova. Orchestra colaborează intens cu tineri compozitori din RM. „Marian Ungur, Cristian Spătaru, Anastasia Lazarenco, Lidia Ciubuc sunt tineri de 22–23 cu care lucrăm fructuos”.

Cele trei obiective

Al doilea obiectiv este cel de a obține o nouă generație de consumatori ai muzicii clasice de calitate. Prin acțiunile pe care le face Chișinău Youth Orchestra, încercăm să schimbăm optica cetățenilor despre muzică. Andriano consideră că în societate domină nonvalorile, iar oamenii nu fac diferența dintre ce este rău și ce e bun.
În viziunea sa, cultura va avea viitor doar atunci când va fi consumată de către oameni obișnuiți. „Teatrele, cenaclurile sunt vizitate de către persoanele care cunosc actorii, interpreții, poeții. E un cerc închis în care actorii consumă actoria, poeții consumă poezia, iar muzicienii consumă muzica. Noi vrem să aducem adevărata muzică în mase, în cotidian. În sălile de concert, la cenacluri, trebuie să vină oamenii obișnuiți, nu neapărat care au tangențe cu domeniul artei”, crede Andriano.
Un alt scop este cel de a-i apropia pe agenții comerciali de oamenii de artă. „Agenții tind de a avea din orice sponsorizare un profit al lor, în opinia mea, acesta este un scop greșit. Agenții economici trebuie să fie mult mai deschiși, astfel există cultura în SUA, în Europa. La rândul său, cel care exercită actul cultural trebuie să înțeleagă că aspectul managerial este foarte important”, concluzionează Andriano Marian.
Vadim VASILIU, Jurnal de Chişinău

Vizualizări: 457

Comentează