TRANSNISTRIA. Poziţia Rusiei, neschimbată, în ciuda vizitei lui Merkel la Chişinău

TRANSNISTRIA. Poziţia Rusiei, neschimbată, în ciuda vizitei lui Merkel la Chişinău

Vizita cancelarului german, Angela Merkel, în R. Moldova este ”demnă de a fi remarcată”, dar ea nu va schimba poziția Federației Ruse față de soluționarea conflictului transnistrean, comentează institutul Stratfor, preluat de Unimedia.

”Mass-media a atras atenția asupra intensificării activității diplomatice a Germaniei în Europa de Est, deoarece vizitele în țările din această parte a Europei par oarecum neobișnuite pentru Berlin. Vizita lui Merkel în Republica Moldova, o țară mică, săracă de la periferia Europei și care nu face parte din Uniunea Europeană, este demnă de a fi remarcată”, scrie institutul american de geopolitică Stratfor, comentând vizita de miercuri a lui Merkel, în R. Moldova.

”În ultimii ani, Germania s-a poziționat în calitate de mediator în problema Transnistriei. Moldova de multă vreme a solicitat ca Rusia să-și retragă trupele din regiune, iar Germania, în încercarea de a intensifica cooperarea și consultările dintre Rusia și Uniunea Europeană, a început oficial să sprijine poziția Republicii Moldova mizând pe un gest de bunăvoință din partea Moscovei”, scrie Stratfor.

”În cele din urmă, vizita lui Merkel nu s-a terminat cu o soluție limpede la care s-au așteptat mulți. În loc să anunțe o cale spre rezolvarea problemei privind regiunea transnistreană a R.Moldova, Merkel a spus simplu că negocierile ar trebui să continue în formatul lor actual. Rusia nu-și va retrage voluntar trupele dintr-o țară ex-sovietică, ca urmare a presiunii diplomatice, având în vedere locația strategică a Transnistriei și poziția relativ puternică a Rusiei în regiune”, conchid experții Stratfor, citaţi de realitatea.net.

Foto: realitatea.net

Vizualizări: 403

Comentează