Nico, robotul care învaţă să se recunoască în oglindă

Nico, robotul care învaţă să se recunoască în oglindă

Un robot pe nume Nico ar putea trece în curând un test-cheie pentru domeniul inteligenţei artificiale: recunoaşterea în oglindă.

Testul e un indicator pentru conştiinţa de sine, iar un eventual rezultat pozitiv va reprezenta un pas important spre roboţii care gândesc ca oamenii, scrie BBC Online, citat de realitatea.net.

Robotul Nico, creat de cercetătorii de la Universitatea Yale, va da testul în lunile care urmează.

Scopul oamenilor de ştiinţă este ca Nico să folosească o oglindă pentru a conştientiza lucrurile care îl înconjoară, în aelaşi fel în care şoferii folosesc retrovizoarele pentru a identifica ceilalţi participanţi la trafic.

Până acum, Nico a fost programat pentru a recunoaşte reflecţia braţului său.

Testul oglinzii a fost creat în 1970 şi a devenit testul standard pentru verificare conştiinţei de sine.

Cel mai adesea testul este realizat pe animalele. Acestora li se dă suficient timp pentru a se obişnui cu imaginea lor în oglindă, după care sunt anesteziate şi sunt vopsite pe faţă cu vopsea inodoră. Cercetătorii urmăresc reacţia animalelor când se trezesc pentru a stabili dacă au conştiinţă de sine: dacă reacţionează ca şi cum vopseaua s-ar afla pe corpul lor sau nu.

Până acum, un număr mic de specii de animale au trecut testul: câteva primate, elefanţii şi delfinii. Copiii trec testul abia începând cu vârsta de 18 luni.

Foto: realitatea.net

Vizualizări: 167

Comentează