Guvernul vrea mai puțini studenți. Ce crezi despre asta?

Guvernul vrea mai puțini studenți. Ce crezi despre asta?

Instituțiile de învățământ superior vor înmatricula în acest an cu peste două mii de studenți mai puțin decât în anul precedent, în conformitate cu Hotărârea Guvernului „Cu privire la planurile de înmatriculare în anul 2012 în învăţămîntul superior, mediu de specialitate şi secundar profesional”, scrie union.md

Pentru studii superioare de licenţă vor fi acceptați 20.665 de tineri, cu 2681 mai puțini faţă de anul 2011. Din totalul de locuri prevăzute, 6745 vor fi cu finanţare bugetară şi 13920 – cu finanţare prin contract.

Cele mai multe locuri cu finanţare bugetară sunt alocate la specialităţile: medicină generală (385), limbi și literaturi (285), limbi moderne (215), drept (165), securitate civică şi ordinea publică (125) și informatică (115).

Pentru cetăţenii străini, inclusiv studii superioare integrate şi învăţământ medical şi farmaceutic, au fost aprobate 1075 de locuri, dintre care: 350 – buget şi 725 – contract.

Pentru studii superioare de masterat au fost aprobate total 7965 de locuri, dintre care: 3410 de locuri cu finanţare bugetară (mai mult cu 717de locuri faţă de anul 2011) şi 4555 de locuri cu finanţare prin contract.

În acest an au fost incluse 5 specialităţi noi, cu finanțare bugetară: Ingineria sudării (15 locuri la UTM), Ingineria şi tehnologia transportului feroviar (15 locuri UTM), Securitate informaţională (30 locuri UTM), Protecţia plantelor (20 locuri USM) și Securitate ecologică (10 locuri USM).

Cererile de participare la concursul de admitere pot fi depuse în perioada 16 – 31 iulie și până la 3 august vor fi anunţate rezultatele. În perioada 4-8 august se va desfăşura concursul repetat de admitere.

Fiecare instituție de învățământ și-a pregătit propiul regulament de admitere. Înmatricularea se va face în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri stabilite pentru fiecare specialitate.

Şi în acest an tinerii vor avea posibilitatea să opteze la admitere pentru 3 specialităţi, din acelaşi domeniu de formare profesională sau din domenii diferite.

Potrivit practicii anilor trecuţi, se va menţine cota de 15 la sută din numărul total de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară, pentru anumite categorii defavorizate de candidaţi.

De asemenea, 500 de locuri cu destinaţie specială sunt aprobate pentru absolvenţii din Transnistria.

Vizualizări: 704

Comentează