..

Marele Premiu al Bahrainului va avea loc pe 22 aprilie

Marele Premiu al Bahrainului va avea loc pe 22 aprilie

Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului va avea loc, la 22 aprilie, a anunţat, vineri dimineaţă, Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), după mai multe săptămâni de controverse privind situaţia politică din zonă.

“Bazându-se pe informaţiile pe care le are la dispoziţie în prezent, FIA este convinsă că există toate măsurile de securitate necesare pentru ca în Bahrain să aibă loc o etapă a Campionatului Mondial de Formula 1″, se arată într-un comunicat al FIA, citat de mediafax.ro.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat joi, la New York, preocupat de “folosirea excesivă a forţei împotriva manifestanţilor” din Bahrain.

Administratorul drepturilor comerciale din F1, Bernie Ecclestone, a declarat, la Shanghai, unde are loc în acest week-end Marele Premiu al Chinei, că este “200 la sută sigur” că GP-ul Bahrainului se va desfăşura la 22 aprilie.

“Toată lumea este mulţumită şi toate echipele vor fi acolo (n.r. – în Bahrain). Este o «problemă» care a fost discutată de media, care nu are idee ce se întâmplă. Cursa este în calendar de mult timp. Oamenii de acoo ştiu ce fac, ne informează în mod regulat. Dar nu se întâmplă nimic, totul este calm şi liniştit”, a spus Ecclestone după o reuniune cu oficialii celor 12 echipe din Formula 1, care îşi exprimaseră îngrijorarea în legătură cu Marele Premiu de la 22 aprilie.

Sute de civili sunniţi au atacat marţi seară, conform unor martori şi opoziţiei, locuitorii unor localităţi şiite din Bahrain. Şapte poliţişti au fost răniţi, luni seară, de explozia unei bombe artizanale în oraşul şiit Akr.

“Ceea ce Formula 1 face este să pună Bahrainul pe hartă. Sunt mulţumit şi poziţia noastră este clară: noi nu intervenim în politica ţărilor în care mergem”, a adăugat Ecclestone.

Asociaţia Echipelor de Formula 1 (FOTA) a anunţase, miercuri, într-un comunicat, că nu este în măsură să anuleze Marele Premiu al Bahrainului şi că numai FIA poate hotărî ca Grand Prix-ul de la Shakir să nu se desfăşoare, încercând să foţeze astfel federaţia să ia o decizie.

Echipa Lotus-Renault i-a criticat, marţi, pe organizatorii MP de la Sakhir că s-au folosit de unele comentarii ale echipei în comunicatele lor de presă pentru susţinerea evenimentului. Oficiali ai Lotus au vizitat Bahrainul pentru a întocmi un dosar privind securitatea în regiune, ce a fost remis tuturor team-urilor din F1, iar comentarii din acest document au fost făcute publice de organizatori.

Oficialii echipelor de Formula 1 privesc cu îngrijorare participarea lor la cursa din Bahrain, ţară confruntată cu tulburări sociale şi politice, şi ar fi dorit ca Marele Premiu al regatului din Orientul Mijlociu să fie amânat sau chiar anulat de FIA.

Anul trecut, Marele Premiu al Bahrainului era prima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, dar a fost amânat pentru luna octombrie, în urma problemelor politice din această ţară. Din cauza faptului că situaţia nu s-a îmbunătăţit, FIA şi organizatorii Grand Prix-ului au decis anularea cursei.

Marele Premiu de la Sakhir a fost reintrodus în calendarul pe 2012 al Campionatului Mondial de Formula 1, fiind programat la 22 aprilie (etapa a patra).

În condiţiile în care tulburările sociale continuă din cauza crizei politice, mai multe organzaţii pentru apărarea drepturilor omului au cerut echipelor să boicoteze cursa de la Sakhir, însă oficialii team-urilor au lăsat la latitudinea FIA luarea unei decizii în acest sens.

Vizualizări: 89

Comentează

Stimate vizitator, pe site-ul apropomagazin.md nu vor fi aprobate mesajele care conţin injurii sau limbaj licenţios