..

Mănăstirea Butuceni, pe o monedă comemorativă

Mănăstirea Butuceni, pe o monedă comemorativă

Imaginea Mănăstirei de la Butuceni, raionul Orhei va fi bătută pe o monedă comemorativă. Aparitia monedei „ Mănăstirea de la Butuceni”, va fi prilejuita celor 555 ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare şi 160 de ani de la publicarea baladei Mioriţa, scrie radioorhei, citat de stirilocale.md.

Moneda cu imaginea mănăstirei Butuceni din arealul complexului arheologic „Orheiul Vechi”, va fi lansată, împreună cu moneda „Cetatea Soroca”, în seria „Mănăstirile Moldovei”.

Seria „Personalităţi” urmează să fie completată de monedele „555 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Andrei Lupan – 100 de ani de la naştere”.

În seria comemorativă „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din municipiul Chişinău” va apărea moneda dedicată lui Ion Creangă.

Seria „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei” va fi completată cu monedele „160 de ani de la publicarea baladei Mioriţa” şi „Sânzienile”, iar seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova” cu moneda „Vidra” şi „Papucul-Doamnei”.

În seria „Locaşuri sfinte” va apărea moneda „Biserica Măzăreche din Chişinău”, şi în seria „Sport” – moneda „Jocurile Olimpice de Vară – 2012”.

Deocamdată nu se cunoaşte din ce metal vor fi confecţionate monedele, tirajul acestora, precum şi valoarea lor nominală în lei. Potrivit unei hotărâri de Guvern, în anul 2012, vor fi puse în circulație 11 monede comemorative şi jubiliare.

Monedele vor fi utilizate în scop numismatic şi ca mijloc de plată.

Vizualizări: 284

Comentează

Stimate vizitator, pe site-ul apropomagazin.md nu vor fi aprobate mesajele care conţin injurii sau limbaj licenţios