..

Germania reflectează la ideea unui concediu pentru bunici ca să-şi crească nepoţii

Germania reflectează la ideea unui concediu pentru bunici ca să-şi crească nepoţii

Ministrul german al familiei, Kristina Schroeder, a lansat miercuri ideea de a le acorda bunicilor care sunt încă activi profesional un concediu pentru a se ocupa de nepoţeii lor, cu garanţia de a se păstra locurile lor de muncă, relatează AFP.

”Vrem dreptul la ‘un concediu de bunic’ pentru toţi”, a declarat într-o conferinţă de presă dna Schroeder /conservatoare/.

”Bunicii vor deseori să se ocupe de copii în locul părinţilor”, a declarat ministrul german, dar prelungirea vieţii profesionale îi obligă pe mulţi dintre ei să lucreze încă atunci când nepoţii lor sunt mici.

Din acest motiv, în cadrul ministerului se reflectează la ideea de a le permite ”bunicilor activi profesional să-şi reducă sau să-şi suspende” activitatea profesională un timp, cu păstrarea locului lor de muncă, după modelul concediului parental, acordat părinţilor. ”Suntem prea mult prizonierii ideii unei vieţi profesionale încontinuu”, a deplâns ea, anticipând obiecţiile din partea angajatorilor.

În urmă cu câteva săptămâni, în Germania a intrat în vigoare o lege care le permite salariaţilor să-şi ia concediu sau să-şi reducă timpul de lucru pentru a-şi îngriji o rudă, de exemplu un părinte bolnav.

Modalităţile referitoare la ”concediul de bunic”, îndeosebi durata, urmează să fie precizate, a adăugat ea, ferindu-se totuşi să promită aplicarea acestei măsuri pentru legislatura actuală, respectiv până în septembrie 2013.

Contrar concediului parental, în timpul căruia părinţii pot primi în primul an două treimi din salariu în limita a 1.800 de euro, bunicii nu vor primi bani, a precizat dna Schroeder, cu excepţia cazului în care părinţii înşişi renunţă la avantaje.

Germania, cu o populaţie de 81,8 milioane de locuitori la sfârşitul lui 2011, faţă de 81,7 în 2010, are o natalitate aflată la niveluri istorice scăzute. AGERPRES

Vizualizări: 269

Comentează

Stimate vizitator, pe site-ul apropomagazin.md nu vor fi aprobate mesajele care conţin injurii sau limbaj licenţios