..

Aşa se calculează pensia!

Aşa se calculează pensia!

În prezent, fiecare al cincilea locuitor din R.Moldova este pensionar. Pensiile pentru limita de vârstă se calculează în raport cu stagiul de cotizare şi salariu, iar beneficiarii acestui tip de pensie sunt oamenii care au atins vârsta de 62 de ani pentru bărbaţi, iar pentru femei – 57 de ani.

Doina POPOV

Sistemul public acordă mai multe categorii de pensii: pentru limita de vârstă, pensii de urmaş, pensii de invaliditate, pensii de alocaţii sociale. Suma acestora depinde de stagiul de cotizare şi salariu. Persoanele care au acumulat doar 15 ani de activitate în loc de 30, cât prevede legislaţia, au dreptul la o pensie incompletă. Mamele care au atins vârsta de 54 de ani şi au născut, crescut şi educat mai mult de 5 copii de asemenea au dreptul la stabilirea pensiilor pentru limita de vârstă.
Acte necesare pentru pensionare
La stabilirea acestor feluri de pensii se aplică formule speciale. Anul acesta, la stabilirea pensiilor pentru limita de vârstă au dreptul să se adreseze bărbaţii născuţi până în anul 1947 şi femeile născute până în anul 1952. Pentru aceasta e necesar de a prezenta următoarele acte: buletinul de identitate, carnetul de muncă, livretul militar (în cazul bărbaţilor), actul de studii superioare la facultatea de zi (după caz) şi certificatul de salariu.
Persoanelor care au atins vârsta de pensionare, dar care nu au acumulat perioada de muncă necesară (30 de ani), li se stabileşte pensia socială, care la momentul actual este de 89,81 bani. Cuantumul minim al pensiilor pentru limita de vârstă în economia naţională este de 570 lei 11 bani, iar în agricultură – 507 lei 55 bani. “Oare este cineva care să fie mulţumit de mărimea pensiei? Eu am lucrat 42 de ani, dar primesc o pensie mizeră. Nu suntem mulţumiţi!”, susţine indignat un locuitor din r. Glodeni.
Pentru a beneficia la timp de pensie, persoanele interesate trebuie să se adreseze la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din raionul în care domiciliaţi.*

Vizualizări: 884

Comentează